Sveučilište u Zagrebu traži očuvanje sustava financiranja znanstvenih časopisa

Vijesti 10. srp 201914:27 > 14:31
N1

Senat Sveučilišta u Zagrebu uputio je Vladi apel za očuvanje sustava javnog financiranja znanstvenih časopisa te za njihovo regularno i dostatno financiranje u 2019., upozoravajući na "dramatično stanje" u koje je dovedeno njihovo izdavaštvo, s obzirom na njihovu vitalnu ulogu znanosti i visokom obrazovanju.

Senat u apelu traži da se stavi izvan snage Javni poziv za financijsku potporu znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti u 2019. objavljen u lipnju, tvrdeći da nije u skladu s odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Osim toga traže da se raspiše novi u kojemu će “ravnopravno moći sudjelovati svi subjekti izdavačke djelatnosti znanstvenih časopisa”, bez diskriminacije uvedene odlukom Vlade o programskom financiranju javnih visokih učilišta, kao i da se osiguraju financijska sredstva za “izdavanje domaćih znanstvenih časopisa” iz Državnog proračuna u istom iznosu kao i za 2018. godinu od 12.342.792 kune.

Kako se navodi u apelu, prema objavljenom Javnom pozivu pravo na prijave imaju organizacije civilnog društva – udruge registrirane po Zakonu o udrugama i upisane u registar udruga te trgovačka društva registrirana za nakladničku djelatnost, kao i znanstvene organizacije iz sustava znanstvene djelatnosti, odnosno ustanove upisane u Upisnik znanstvenih organizacija osim javnih znanstvenih instituta i javnih visokih učilišta, jer su njima, kako se navodi u točki II. Javnog poziva, “troškovi izdavanja znanstvenih i znanstveno-stručnih časopisa te časopisa za popularizaciju znanosti prihvatljivi u sklopu programskog financiranja”.

Senat navodi da sadržaj Javnog poziva nije u skladu s odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koje “jasno i nedvosmisleno propisuju da sredstva za znanstveno izdavaštvo raspoređuje ministar na temelju javnog poziva i mišljenja odgovarajućih povjerenstava koja imenuje ministar”.

Javna sveučilišta i znanstveni instituti diskriminirani

Sadržaj Javnog poziva, upozorava Senat, “ne može isključiti javna sveučilišta i javne znanstvene institute iz prava na prijavu na Javni poziv s izlikom da su im troškovi izdavanja znanstvenih i znanstveno-stručnih časopisa te časopisa za popularizaciju znanosti prihvatljivi u sklopu programskog financiranja”.

Senat Sveučilišta u Zagrebu smatra da su ovim Javnim pozivom “javna sveučilišta i javni znanstveni instituti diskriminirani u odnosu na organizacije civilnog društva – udruge, trgovačka društva registrirana za nakladničku (izdavačku) djelatnost i druge znanstvene organizacije”.

Osim toga, Senat smatra da ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ignorira Kriterije za financijsku potporu znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti. “Znanstveni časopisi koje izdaju javna sveučilišta i javni znanstveni instituti proizvoljnom i diskriminirajućom odlukom ministrice o prihvatljivosti troškova izdavanja znanstvenih časopisa javnog sveučilišta i javnog znanstvenog instituta stavljeni su izvan zakonske zaštite i regulacije te prepušteni neizvjesnosti pribavljanja dobrovoljnih priloga za njihovo izlaženje”, smatra Senat.

Sufinanciranje znanstvenih časopisa u okviru programskog financiranja nije u skladu sa zakonom

Podsjećajući da se u odluci Vlade o programskom financiranju javnih visokih učilišta propisuje da sufinanciranje materijalnih troškova znanstvene djelatnosti uz ostalo uključuje i sufinanciranje izdavanja znanstvenih časopisa, Senat upozorava da ta odredba nije u skladu sa zakonom koji određuje da sredstva za znanstveno izdavaštvo (što uključuje i izdavanje znanstvenih časopisa) raspoređuje ministar na temelju javnog poziva i mišljenja odgovarajućih povjerenstva koja imenuje ministar.

Reforma sustava javnog financiranja znanstvene djelatnosti i visokog obrazovanja uvođenjem tzv. programskih ugovora osmišljena je i provedena u razdoblju kada nije djelovalo središnje najviše nacionalno znanstveno i stručno tijelo Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, ističe Senat.

Osim toga, Nacionalno vijeće, koje predlaže kriterije i odnose raspodjele proračunskih sredstava za znanstvenu djelatnost i visoko obrazovanje te tehnološki razvoj, nije funkcioniralo ni u razdoblju izrade i usvajanja prijedloga Državnog proračuna za ovu godinu, podsjećaju.

“Sve ove činjenice upućuju na zaključak da je promjenama sustava javnog financiranja znanstvene djelatnosti i visokog obrazovanja izigrana ustavna, zakonodavna i predstavnička uloga Hrvatskog sabora kao najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela u Republici Hrvatskoj”, ističe Senat.

Nezakonita promjena načina financiranja znanstvenih časopisa, zaključuju, “proizvela je dva pogubna učinka s nesagledivim znanstvenim, političkim i kulturnim posljedicama”. Prvi je, navode, “rušenje nacionalnog sustava vrednovanja i podupiranja znanstvenih časopisa”, a drugi “drastično smanjivanje sredstava koja se izdvajaju za financiranje znanstvenih časopisa”.

Ipak preporuka uredništvima da se jave na Javni poziv

Osim apela, Senat je s iste sjednice uputio i preporuku uredništvima časopisa koje izdaju sastavnice Sveučilišta u Zagrebu da se prijave na Javni poziv iz lipnja “bez obzira na odredbu kojom se javnim visokim učilištima i javnim znanstvenim institutima uskraćuje pravo na prijavu”.

Senat smatra da se prijavljivanjem na taj poziv “izražava prosvjed zbog diskriminacijskog odnosa Ministarstva znanosti i obrazovanja prema časopisima koja izdaju visoka javna učilišta i javni znanstveni instituti” te traži “poštovanje zakonskoga prava svih znanstvenih časopisa da budu ravnopravno vrednovani i podupirani” sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android |iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram