Guardian o intervjuu predsjednice u kojem je govorila o nasilju prema migrantima

Vijesti 16. srp 201911:58 > 12:03
Ilustracija

Svjetski mediji reagirali su na intervju koji je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala za švicarsku javnu televiziju SRF.

Predsjednica je u tom intervjuu komentirala stanje s migrantima na hrvatskim granicama. “Naravno da je potrebno malo nasilja kad provodite pushback”, rekla je predsjednica švicarskoj televiziji.

VEZANE VIJESTI

 Na intervju se osvrnuo i britanski The Guardian. Objavili su članak pod naslovom: “Predsjednica priznala da hrvatska policija koristi nasilje kako bi potjerala migrante”.

Pišu kako je zbog izjava na švicarskoj televiziji predsjednici pisao i Human Rights Watch, tražeći da Hrvatska prekine tu praksu.

Guardian potom piše kako su njihovi reporteri prošle godine boravili u Velikoj Kladuši i Bihaću i razgovarali s desecima muškaraca, koji su im se žalili na nasilje hrvatske policije.

Žene i djeca kazali su da nisu bili fizički napadani, ali ipak je bilo nekih iznimki, piše Guardian. “Mnogi kažu da je policija uništila njihove telefone i ukrala im novac prije nego što ih je vratila do granice s Bosnom i Hercegovinom”, piše britanski list.

Guardian u svom tekstu piše i da Hrvatska želi ući u Schengen, kao i da se rado predstavlja kao pouzdan čuvar vanjskih granica Europske unije, a podsjetili su i na izjavu ministra unutarnjih poslova, Davora Božinovića, koji je rekao da “Hrvatska ima najjaču graničnu policiju u ovom dijelu Europe”.

“Institucije Europske unije zatvorile su oči na ovu praksu protjerivanja izbjeglica, jer je pitanje zadržavanja migrantskih tokova politički komplicirano”, piše Guardian.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.