Grad i dalje u dimu, očekuje se normalizacija do kraja dana

Vijesti 25. srp 201909:46 > 12:29
illustracija

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba priopćio je da je gašenje požara na Reciklažnom dvorištu Jakuševec još uvijek u tijeku. Deseci vatrogasaca su na terenu, otvorene vatre nema te vrše dogašivanje, no isto im ometa vjetar koji raznosi dim zbog kojega radnici na bagerima koji raskapaju požarište povremeno ne mogu raditi.

“Kako bi se požar ugasio do kraja provodi se raskopavanje terena i dogašivanje. U gašenju koje je trajalo cijelu noć sudjelovalo je više od 170 vatrogasaca iz Vatrogasnih postaja Centar, Novi Zagreb, Žitnjak i Dubrava i preko 25 dobrovoljnih vatrogasnih društava s 50 vozila.

Filip Kos/PIXSELL

Na mjestu događaja bile su sve žurne službe kao i podružnice Zagrebačkog holdinga Čistoća, Vodoopskrba i odvodnja i Zagrebačke ceste. Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ u večernjim satima odmah su izašle na mjesto događaja”, navedeno je u priopćenju gradskog ureda. 

VEZANE VIJESTI

“Na dvjema lokacijama uz samo požarište te u naselju Jakuševec provedeno je mjerenje parametara: CO, CO2, So2, NOX i formaldehida zbog sumnje u onečišćenje zraka te su također izuzeti uzorci zraka na dodatne kemijske analize. U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije.

Na stalnoj postaji za mjerenje kakvoće zraka Zagreb 3 tijekom noćnih sati (od 24,00 – 6,00 sati) zabilježene su povišene vrijednosti parametra PM10, kao posljedica taloženja izgorjeloga materijala. U tijeku su daljnja mjerenja, a o rezultatima ćemo pravovremeno obavijestiti javnost. Preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ jest izbjegavanje nepotrebnog zadržavanja u neposrednoj blizini požarišta”, javljaju.

Zabilježeno višestruko povećanje PM10

Kvaliteta zraka grada Zagreba Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada

U Državnom hidrometeorološkom zavodu doznajemo da su noćas i jutros povišene PM10, odnosno lebdeće čestice.

Visoku vrijednost dosegnule su noćas u 4 ujutro, kad su se čestice došle do postaje Zagreb 3 u Dugavama, najbliže mjerne postaje Jakuševcu na kojemu je došlo do požara. Tada su iznosile 292,5. Jutros u 8 sati iznose 115,23. U 9 sati ponovno je skočila koncentracija i to na 365,72.

Tijekom prijepodneva izmjeren je vrlo visok indeks zagađenja, petoga stupnja.

Meteo.hr

 Kad je zrak takav, osjetljivim skupinama ljudi ne preporuča se boravak na otvorenom kad je koncentracija PM 10 na spomenutim razinama, kažu nam u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

#related-news_0

Na stranicama Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada visoka vrijednost PM10 vidi se u 5 sati ujutro. Uz tablicu s podacima o parametrima po kojima se određuje indeks kvalitete zraka navodi se kako osobe slabijeg zdravlja i osjetljive osobe trebaju izbjegavati zahtjevne aktivnosti na otvorenom. Što se opće populacije tiče, savjetuje im se da smanje ili odgode zahtjevne aktivnosti na otvorenom, pogotovo ako imaju simptome kao što su kašalj ili iritacija grla.

Kvaliteta zraka grada Zagreba Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada

  Očekuje se normalizacija i pad koncentracije čestica, kazali su nam u DHMZ-u.

Do kraja dana normalizaciju očekuje i gradonačenik Zagreba Milan Bandić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram