Divjak odgovorila ravnateljici AOO oko reforme: Nije napravila domaću zadaću

Vijesti 25. srp 201917:16 > 17:38
N1

Nakon što je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać izjavila kako virtualne edukacije učitelja i nastavnika nisu dovoljne i da tek sada kreću one uživo za komentar smo pitali ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak.

Gospođa ravnateljica očito nije napravila domaću zadaću. Istina, ima ispriku. Tek je prije tri tjedna stupila na dužnost. Ja sam s njom poslije razgovarala i ukazala sam joj na podatke koje smo objavili i koji govore u prilog tome da su učenici zadovoljni. Treba napraviti domaću zadaću, kada je napravi bit će joj lakše”, izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Nastavila je kako su istraživanja MZO-a pokazala da je velika većina učitelja spremna. “Objavili smo i rezultate iz eksperimentalnog programa koji pokazuju da se samosvijest učitelja jesu li njihove kompetencije dobre za implementaciju novih načina učenja, poučavanja i vrednovanja čak i pojačavaju u smislu da su na početku kada su se procjenjivali su si dali ocjenu vrlo dobar, a na kraju su bili jako zadovoljni sa svojim postignućima”, ustvrdila je ministrica.

“Paralelno s time smo imali edukaciju u kojoj je prosječno aktivno sudjelovalo u osam mjeseci 30.000 učitleja, suradnika i ravnatelja u virtualnim učionicama i jednako tako u tri skupine su sudjelovali, u svakoj po tridesetak tisuća učitelja, u edukacijama uživo.

Imali smo uživo edukaciju prošle godine za 32.000 ljudi, u siječnju i veljači za 26.000 ljudi uživo preko 900 radionica diljem Hrvatske i sada smo imali u lipnju i srpnju 838 radionica uživo za 29.000 sudionika i 90 posto njih je ustvrdilo da su im korisne i da se osjećaju osnaženo krenuti u novu kurikularnu reformu.

Istina je da ćemo im podršku pružati tijekom cijele godine jer je to nužno i potrebno. Za sve njih to je prva sveobuhvatna reforma koja uključuje i veliku pripremu i jednako tako potpuno novi način rada u školama i oni mogu i dalje računati na našu podršku”, zaključuje Divjak.

Tomislav Miletic/PIXSELL

Sindikat Preporod najavio je da će premijeru Andreju Plenkoviću uručiti 2980 potpisa za jednogodišnju odgodu “Škole za život”. Predsjednik tog sindikata Željko Stipić ocijenio je da je jednogodišnja odgoda “Škole za život” jedino što je ispravno prema djeci i roditeljima.

“Nedvojbena nepripremljenost učitelja i nastavnika za ‘Školu za život’ i njihova nedovoljna edukacija, propusti vezani uz opremanje škola i nabavu opreme, različiti uvjeti rada u našim školama rezultirat će ozbiljnim posljedicama”, ocijenio je Stipić.

“Učitelji su spremniji nego što se to percipira, čak i spremniji nego što oni to misle”, komentirala je Divjak skupljene potpise. Namjeru sindikata da predaju potpise premijeru, a ne njoj komentirala je riječima da je reforma projekt Vlade. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.