Počeo projekt izgradnje reciklažnog dvorišta u Kostreni

Vijesti 26. srp 201913:57 > 13:59
N1

Ugovor o izvođenju radova na izgradnji reciklažnoga dvorišta u Kostreni potpisali su u petak predstavnici Općine Kostrene i izvođača radova, tvrtke "Mikić" iz Omišlja, čime je počela provedba tog projekta, vrijednog oko 3,5 milijuna kuna.

Reciklažnim dvorištem želi se povećati udjel odvojeno prikupljenoga komunalnog otpada i smanjiti količina otpada na odlagalištima u skladu s načelima kružnoga gospodarstva i održivoga gospodarenja otpadom, izvijestili su iz Općine Kostrene.

Oko dva milijuna kuna dobit će se nepovratno preko Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, a ostatak će osigurati Općina Kostrena iz vlastitog proračuna.

Reciklažno dvorište gradi se na parceli površine 2642 četvorna metra, a sastoji se od ograđene zaravni površine 959 četvornih metara, na kojoj će biti 32 spremnika za različite vrste otpada, vaga, uredski kontejner i parkiralište. Na preostalom dijelu bit će zelena površina s vatrogasnim putem do pristupne ceste.

Projekt obuhvaća i informativno-obrazovne aktivnosti, promidžbu i aktivnosti na vidljivosti projekta, koje će Općina Kostrena provoditi u suradnji s Komunalnim društvom Čistoćom iz Rijeke, lokalnim obrazovnim institucijama i udrugama. Svrha je informirati mještane o projektu i poticati ih na odvojeno odlaganje otpada. Mještani će o projektu biti informirani preko medija i mrežnih stranica Općine Kostrene, letaka te edukativnih aktivnosti na kojima će se predstaviti rad reciklažnoga dvorišta i pravilno postupanje s otpadom.

Radovi bi trebali završiti u roku od šest mjeseci od potpisivanja ugovora.

Općina Kostrena prijavila je projekt izgradnje i opremanja reciklažnoga dvorišta na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike “Građenje reciklažnih dvorišta”, koji se financira kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija”. Ostvarena nepovratna financijska sredstava dosad su najveća u sklopu sufinanciranja nekog projekta za koji se ta općina prijavila.

Uz novac za reciklažno dvorište, prijavom na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Općini Kostreni dodijeljeno je i više od 820 tisuća kuna za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, što je najveća potpora za tu mjeru, a Općina Kostrena će osigurati 15 posto novca.

Načelnik kostrenske općine Dražen Vranić je izjavio da reciklažna dvorišta imaju važnu ulogu pri uspostavi odvojenog prikupljanja otpada i održivoga gospodarenja otpadom te da je važno mještanima osigurati sve kako bi mogli odvajati što više vrsta otpada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram