HND osudio prijetnju bombom redakciji Slobodne Dalmacije

Vijesti 29. srp 201917:27 > 17:30
Ilustracija

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije je osudilo prijetnju koju je telefonskom dojavom o postavljenom bombi u splitskoj redakciji Slobodne Dalmacije u ponedjeljak uputio nepoznati muškarac, te zahtijeva da se ovaj slučaj hitno istraži, a od državnog vrha da jasno i nedvosmisleno osudi sve napade i prijetnje novinarima.

Iz HND-a su priopćili kako je, prema njihovim informacijama, nešto prije 12 sati nepoznata muška osoba telefonom nazvala redakciju Slobodne Dalmacije i rekla kako je unutar zgrade tog dnevnog lista postavljena eksplozivna naprava te da “imaju pola sata da napuste redakciju”.

Taj je muškarac, dodaju, spomenuo i da “novinari pišu loše” te da nedavni požar koji je 20. srpnja izbio u starom skladištu Slobodne Dalmacije u Splitu nije bio slučajan.

VEZANE VIJESTI

Prema odluci glavnog urednika Slobodne Dalmacije Jadrana Kapora, zgrada je odmah evakuirana, slučaj je prijavljen policiji koja je odmah izašla na teren, te nakon protueksplozijskog pregleda utvrdila kako je dojava bila lažna.

“HND traži da se ovaj slučaj hitno istraži, a počinitelji najstrože sankcioniraju. HND neprestano upozorava na učestale napade i prijetnje novinarima u Hrvatskoj koje ostaju nesankcionirane i neosuđivane, zbog čega se širi atmosfera straha i onemogućava novinarski rad. HND od institucija traži da zaštite novinare i medijske slobode. dok od državnog vrha očekuje da odmah, jasno i nedvosmisleno, osudi sve napade i prijetnje novinarima”, stoji u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram