Novosel: Policija nedemokratski sprječava ljude da prosvjeduju

Vijesti 30. srp 201917:47 > 18:00
Nova TV / Dnevnik.hr

Gost Newsrooma bio je Ivan Novosel, direktor Kuće ljudskih prava. Komentirajući jučerašnje privođenje prosvjednika s Korčule istaknuo je da već godinama policija ne postupa u skladu s obvezom da se ljudima omogući ljudsko pravo na izražavanje mišljenja i prosvjed.

“Policija se u ovoj zemlji već tri godine ponaša nedemokratski kada je riječ o mirnim prosvjedima ili spontanim prosvjedima. Policija takve aktivnosti sprječava i ne omogućava ljudima da izraze pravo na prosvjed”, istaknuo je Ivan Novosel.

“Ovdje je u fokusu postupanje policije. Nemamo razloga vjerovati da je netko iz pratnje premijera Andreja Plenkovića policiji dao nalog nego je policija postupala samoinicijativno.”

“Pravo na miran prosvjed i okupljanje podrazumijeva i pravo na spontani prosvjed. Ljudsko pravo na izražavanje mišljenja može biti i i kritički intonirano, posebno prema nositeljima vlasti.

Praksa Europskog suda za ljudska prava nalaže da se policija treba suspregnuti od akcije jer je riječ o izražavanju mišljenja, a ne kršenju javnog reda i mira. Ovdje se moglo ograničiti njegovo pravo jedino ako je riječ o zaštiti premijera i ljudi oko njega.”

VEZANE VIJESTI

Novosel kaže kako, prema dostupnim snimkama, nismo vidjeli da se policija legitimira ili uzima podatke od osobe nego je sve to izostalo, barem prema dostupnim snimkama.

“Ovdje se najvjerojatnije radi o postupanju službenika iz PU Dubrovačko-neretvnske, a ne članovima premijerovog osiguranja. Prema onome što smo vidjeli ta osoba nije prijetila sigurnosti premijera niti je osoba kršila javni red i mir.” 

Novosel ističe da se slično dogodilo u Poreču kada je 18-godišnji mladić vikao “HDZ lopovi”. Policija je podnijela prekršajni nalog pa je sud to kasnije odbacio. Novosel smatra da je nakon te presude policija trebala korigirati svoju praksu, ali je umjesto toga nastavila s istom praksom što je bilo vidljivo i kod postupanja protiv Zoran Ercega. Brine ga i što je u tom slučaju i sud postupao jednako kako i policija, što je po njegovom mišljenju ignoriranje Konvencije o ljudskim pravima i prakse Europskog suda za ljudska prava.

“U Hrvatskoj imamo stagnaciju poštovanja ljudskih prava”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram