Predsjednica posjetila Nazaret i Kafarnaum

Vijesti 30. srp 201920:21 > 20:29
MENAHEM KAHANA / POOL / AFP

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u utorak Nazaret i obišla Baziliku Navještenja, važno hodočasničko mjesto kršćana u Svetoj Zemlji, te Kafarnaum i Tiberijadu na Galilejskom jezeru.

Predsjednica se nalazi u višednevnom državnom posjetu Izraelu, njezinom trećem boravku u židovskoj državi. Hrvatsko izaslanstvo, u kojemu je bio i izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor dočekao je GabrijelBošnjak iz franjevačkog samostana Svetog Spasitelja u Jeruzalemu.

Goste je upoznao s burnom prošlošću najveće kršćanske crkve na Bliskom istoku, nastale sredinom 4. stoljeća. Prema kršćanskoj tradiciji arkanđeo Gabrijel navijestio je Djevici Mariji da će začeti i roditi Isusa.

U isto vrijeme su nastale i Bazilika rođenja Isusova i Bazilika Svetoga groba.

VEZANA VIJEST

O Bazilici Navještenja od 1991. brinu franjevci. Njezin atrij ukrašavaju brojni mozaici umjetnika iz cijelog svijeta, a Hrvatska je predstavljena mozaikom Majke Božje Bistričke slikara Josipa Resteka.

Osim sto je poznat kao hodočasničko mjesto, Nazaret slovi i kao “arapska prijestolnica” u Izraelu.

Nakon Nazareta Kolinda Grabar-Kitarović se uputila u Kafarnaum poznat i kao Isusov grad te Tiberijadu.

Izraelski domaćini su predsjednici priredili plovidbu po Galilejskom jezeru iz koje se uzdiže Golanska visoravan. Radi se o strateškom mjestu koje se pod kontrolom Izraela nalazi od Šestodnevnog rata sa Sirijom 1967.

Veleposlanik Mor smatra da je Golan od izuzetne važnosti za sigurnost i obranu Izraela te da bi povratak tog teritorija pod kontrolu Sirije bio “samoubilački čin” i “noćna mora za izraelsko stanovništvo”.

Sigurnost, posebice kibernetička bit će glavna tema skupa u srijedu u Jeruzalemu na kojem sudjeluje i Kolinda Grabar-Kitarović. Kako je najavljeno, Hrvatska i Izrael će tom prilikom potpisati sporazum o suradnji na području kibernetičke sigurnosti. Izrael ima takav sporazum potpisan s manje od 10 zemalja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram