Avdagić: "Ne mislim da u BiH doista postoji opasnost od militantnog Islama"

Vijesti 31. srp 201908:33 > 08:49
N1

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić bio je gost Novog dana. Komentirao je navodnu izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u kojoj je rečeno kako je BiH "pod kontrolom militantnog Islama".

Upitan o predsjedničinoj izjavi, Avdagić je kazao kako prije svega treba vidjeti je li to predsjednica doista rekla. “To je objavio jedan medij, Jerusalem Post koji je objavio poduži tekst. No, moramo čekati službenu rekaciju da čujemo što je predsjednica rekla”, rekao je. 

“Koliko je tu greške u komunikaciji i pokvarenih telefona bilo, teško je reći. Ako je to predsjednica zaista rekla, to nikako nije dobro”, kazao je Avdagić. 

Avdagić smatra i kako je potrebno sagledati objektivno stanje u Bosni i Hercegovini. “Država ne funkcionira najbolje, to je činjenica. Ali, ne mislim da tamo doista postoji opasnost od militantnog Islama”, istaknuo je. 

VEZANE VIJESTI

Mišljenja je kako opreza u diplomaciji i diplomatskom komuniciranju nikad dosta, pogotovo ako se govori o drugoj zemlji.

“To mora biti koncentrirana komunikacija s činjenicama. Kod nas se jako brzo i brzopleto reagira kad izađe neka izjava. Nemamo tu razinu ispitivanja informacija koja je uobičajena za diplomatski svijet”, smatra Avdagić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.