Kod Jasenovca održana Komemoracija za romske žrtve holokausta

Vijesti 02. kol 201915:21 > 15:25
Ilustracija

Na romskom groblju Uštica kod Jasenovca, gdje su ustaše ubile više od 16.000 Roma, u petak je po osmi put održan komemorativni skup posvećen romskim žrtvama holokausta kojim je obilježen Međunarodni dan sjećanja za romske žrtve genocida u 2. svjetskom ratu.

Komemoraciju je organizirao Savez Roma Republike Hrvatske “Kali Sari”, a nazočili su joj u ime Vlade njezin potpredsjednik Davor Božinović, u ime hrvatske predsjednice kao njen izaslanik sisačko-moslovački župan Ivo Žinić, potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, zagrebački gradnačelnik Milan Bandić, predstavnici nacionalnih manjina i diplomatskog zbora.

Nakon molitve za duše ubijenih Roma, Božinović, Žinić i saborska zastupnica Marija Mačković položili su zajednički vijenac te se poklonili romskim žrtvama.

U ime organizatora okupljenima se obratio saborski zastupnik romske i drugih nacionalnih manjina Veljko Kajtazi, izrazivši zadovoljstvo što se nakon sedamdeset godina počelo govoriti o romskim žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu.

Današnjim položajem Roma u Hrvatskoj, kako je rekao, ne može biti u potpunosti zadovoljan, ali se nada će se u suradnji s Vladom do kraja mandata “odraditi” operativni program za Rome.

“Nadam se da ćemo uz pomoć Grada Zagreba i Vlade RH iduće godine ovdje svi zajedno otvoriti Romski memorijalni centar”, poručio je Kajtazi i naglasio da Romi u Hrvatskoj zajedno s drugim građanima mogu znatno doprinijeti gospodarskom razvoju Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.