"Gusari" iz Komina pobjednici 22. Maratona lađa u Metkoviću

Vijesti 10. kol 201920:09 > 20:15
Grgo Jelavic/PIXSELL

Na cilj 22. Maratona lađa od Metkovića do Ploča, od 28 lađarskih posada prva je došla ekipa "Gusara" iz Komina, druga je ekipa "Stablina", dok je treće mjesto zauzela ekipa "Crni put".

Natjecateljske ekipe su na autohtonim neretvanskim plovilima preveslale 22,5 kilometra od Metkovića do Ploča. Dodjela nagrada, među kojima je i prijelazni Domagojev štit, održat će se u 21 sat.

Ovogodišnji 22. Maraton lađa počeo je u 17 sati ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 28 posada.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u tradicionalnim lađama u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu. Posadu svake lađe čini 10 veslača, te bubnjar i parićar odnosno kormilar.

Ploveći u posebnom brodu, natjecanje su pratili i ministar obrane Damir Krstičević posebni izaslanik premijera i predsjednice Republike Hrvatske, predsjednički kandidati Zoran Milanović i Dejan Kovač. Na posebnom su brodu bili i ministri Tomislav Ćorić, Vesna Bedeković, Mario Banožić, Josip Aladrović, Ivan Malenica i Marija Vučković te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prije starta, izaslanik predsjednika Vlade i predsjednice Republike ministar obrane Damir Krstičević je istaknuo da mu je drago da na ovogodišnjem maratonu lađa prvi puta sudjeluje i ekipa HRM-a.

“Maraton lađa je natjecanje koje je postalo turistički brend Hrvatske”, istaknuo je Krstičević. Ovim maratonom, dodao je, čuva se tradicija i identitet hrvatskog čovjeka u dolini Neretne. Ovaj maraton postao je nacionalni i kulturni spektakl i maraton promiče iste vrijednosti koje promiče i hrvatska vojska, rekao je ministar Krstičević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.