Relković: Predsjednica i Škoro vode međusobnu bitku, Milanović im je sporedan

Vijesti 12. kol 201908:49 > 09:26
N1

U Novom danu gostovao je politički analitičar Ivica Relković koji je prokomentirao predsjedničke izbore i tri kandidata koja, po njegovom mišljenju, imaju najviše šanse ući u drugi krug - Kolinda Grabar-Kitarović, Miroslav Škoro i Zoran Milanović.

Upitan da komentira obećanja predsjedničkog kandidata Miroslava Škore i njegova obećanja o ukidanju državnih rezidencija te koliko možemo očekivati takvih istupa unutar kampanje, Relković je rekao kako možemo očekivati razna obećanja, “razne zanimljive za javnost situacije za koje se može dobiti 1-2 posto više. Ono što mi još ne znamo, ne znamo točno vrijeme izbora, ono što je također poznato je mi predsjedamo Vijećem Europske unije, dakle Europskom unijom sljedeće, sljedećih pola godine, dakle od 1. siječnja. I sad je pitanje da li će izbori biti ranije da bi se i drugi krug omogućio. Kampanja je već počela dugo, ali ne toliko da ona uđe u, recimo, prosinac. Vjerojatno bi Kolindi Grabar-Kitarović odgovaralo da sami izbori budu što što prije. Zato što je svaki početak kampanje s ovoliko kandidata šansa da se puno pitanja postavi, ne samo o rezidencijama, nego i važnijih, gdje bi njezin dio postotka polako se topio.”

Naglasio je da takvo nešto ne bi odgovaralo ni Zoranu Milanoviću, već da kampanja da bude što kasnije, odgovara svim drugim kandidatima. “To ne znači da će oni ući u drugi krug, već da će s jedan, dva, tri posto nevidljivosti ući na pet posto vidljivosti.”

Po anketama Grabar-Kitarović trenutačno vodi s 30 posto podrške, Zoran Milanović ima 24 posto, a Miroslav Škoro oko 18 posto. Upitan da komentira može li Škoro dostići tih šest razlike s Milanovićem, Relković je rekao kako “Miroslav Škoro uopće ne trči za Zoranom Milanovićem. Miroslav Škoro želi u prvom krugu riješiti Kolindu Grabar-Kitarović. Kolinda Grabar-Kitarović se ne osvrće na Milanovića, ona u prvom krugu želi riješiti Miroslava Škoru. Zapravo njih dvoje već vode borbu za mandat. I to u prvom krugu. Zoran Milanović je u ovom trenutku za njih sporedan. I oboje ga pobjeđuju u drugom krugu. Zato predsjednica daje intervju u nekom tjedniku. Zato se događa borba u toj dimenziji. I tu im je najveća greška.”

Što se tiče dana objave kandidature i je li to bila pogreška, Relković je rekao kako je predsjednica “povukla gotovo u nekim stvarima panične poteze da bi spašavala rejting. Sad je pitanje je li time ugrozila biračko tijelo koje je njoj sklono, a ide prema desnom biračkom tijelu. Međutim, je li ugrozila situaciju da može narasti nekom drugom biračkom tijelu? Da. Sad je pitanje hoće li joj za prvi krug biti dovoljno to.”

Također je naglasio kako predsjednički izbori predstavljaju i borbu za HDZ. “Ovo jest borba i za HDZ, kako će HDZ izgledati na parlamentarnim izborima. I mi zapravo imamo tri pozicije, ajmo to tako reći, u tom bazenu. Imamo Andreja Plenkovića koji sada naoko promatra ovu utakmicu, iako mu je zbog europarlamentarnih izbora ova utakmica postala bitna. Da je on dobio pet mandata, odnosno HDZ, na europarlamentarnim izborima, mogao bi reći da je ovo indivindualna kampanja koju, evo, oni podržavaju, jest njihova kandidatkinja, ali ona će svojim imenom pobijediti ili izgubiti. Bilo bi mu lakše doživjeti poraz Kolinde Grabar-Kitarović.
Vjerojatno postoje i dalje simpatije prema Kolindi, ali dio, ne samo glasača, nego i strukture HDZ-a voli Škoru. I mi imamo sad problem. Sad bi moglo biti cijelo jato crnih labudova zbog te tri kombinacije.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.