Tomašević: Rasprava o GUP-u u "gluho doba ljeta" je anti-javna rasprava

Vijesti 13. kol 201910:43 > 11:16
Ilustracija

S gradskim zastupnikom iz stranke Zagreb je naš Tomislavom Tomaševićem razgovarali smo o ponovljenoj javnoj rasprava o izmjenama zagrebačkog GUP-a koja traje do 14. kolovoza.

U Novom danu ugostili smo Tomislava Tomaševića, zastupnika u Gradskoj skupštini, koji je komentirao zadnji dan ponovljene javne rasprave o izmjenama GUP-a.

Upitan da komentira činjenicu da se javna rasprava odvija u kolovozu, tijekom godišnjih odmora, Tomašević je rekao da je “ovo zasigurno najgori termin u kalendaru godine kada možete imati javnu raspravu o najvažnijem dokumentu koji Skupština usvaja. Znači, GUP se ne usvaja svake godine, to je obično jednom u mandatu Gradske skupštine i imati javnu raspravu u ova dva tjedna prve polovice kolovoza je čak i gora da ste imali javnu raspravu između recimo Božića i 10. siječnja.”

Na pitanje je li ponovljena javna rasprava morala biti upravo sada, je li to uvjetovano nekakvim rokovima prema ministarstvu ili nadležnim službama Tomašević je rekao kako rasprava nije trebala biti sada i “ono što treba jasno reći jest da na zadnjoj sjednici Gradske skupštine se nije moglo odlučivati o GUP-u jer je ministarstvo naložilo da prijedlog izmjena GUP-a nije usklađen s prostornim planom grada Zagreba koji je prostorni plan višeg reda, posebice za područje Hipodroma i Velesajma.”

VEZANE VIJESTI

“Zapravo, ne može se o ovakvom GUP-u koji je sada na ponovljenoj javnoj raspravi, Gradska skupština ne može ni odlučivati dok ne bude izmijenjen prostorni plan grda Zagreba. Znači, a za to će trebati itekako proći nekoliko mjeseci. Znači, nema nikakvog razloga, GUP će morati ionako čekati prostorni plan grada Zagreba i nema nikakvog razloga da mi sada, u ovo gluho doba ljeta, imamo “javnu raspravu” o izmjenama GUP-a.Ja sam jučer baš potpisao primjedbe koje je složila jedna od građanskih inicijativa, radi se o Inicijativi Samoborček. Oni se, pa sad već nekoliko godina bore da ta površina zelena, dakle Munjarskog puta, ostane zelena površina, odnosno da se prenamijeni u park, u nekakvu rekreativnu zonu. A ne da tamo ide prometnica za jednu privatnu stambenu zgradu i oni su jučer baš organizirali, čak i u ovo gluho doba ljeta, skupljanje potpisa za primjedbe koji su sami složili na izmjene GUP-a. Čuli smo za Inicijativu Siget koja je skupila preko tisuću.”

Istaknuo je i druge udruge poput Zelene akcije, Prava na grad i Inicijative Savica za park koje su se također aktivirale za skupljanje primjedbi o GUP-u. “Širom grada Zagreba, ljudi su revoltirani što je javna rasprava u gluho doba ljeta.”

Također je istaknuo činjenicu da se primjedbe moraju poslati poštom ili urudžbirati te se ne primaju primjedbe poslane elektroničkom poštom. “U 21. stoljeću, u gradu Zagrebu, da ne možete primjedbe na GUP poslati e-mailom, nego morate urudžbirati ili poslati fizički poštom, je stvarno nedopustivo. To je zapravo samo još jedan način kako osujetiti da građani sudjeluju i kažu svoje mišljenje, a ne to potaknuti kao svi drugi gradovi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.