Što e-škole znače za zdravlje učenika i nastavnika?

Vijesti 14. tra 201519:03 > 19:42
N1

Gošća Dnevnika Sandre Križanec bila je dr. Tatjana Petričević Vidović sa Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Bili ste jedan od govornika na stručnom skupu pod nazivom ‘Što e-škole znače za zdravlje učenika i nastavnika’ pa nam kažite ukratko koji su zaključci?
“U sklopu svojih aktivnosti bili smo domaćin tog skupa kako bi nekako svi izmijenili informacije kako unijeti nove tehnologije u škole, a da bude zaštićeno zdravlje i profesora i učenika”.

U škole se uvode bežični internet, tableti, a to je samo početak – roditelje zanima ima li tu neke opasnosti za zdravlje njihove djece?
“Pa što se tiče zračenja, ja vjerujem da će prilikom odluke o tome struka apsolutno poštivati sve da naša djeca budu zaštićena. Mi liječnici bi bili zadovoljni da naša djeca koriste informacijske tehnologije samo u školama, ali djeca ju već koriste. Nas brine kumulativni efekt – i u školi i doma”.

“Moramo znati da informacijska tehnologija nije čuvalica djece. Nju treba iskoristiti za poticanje potencijala djece no ono mora biti kontrolirano kako ne bi bilo štetno za zdravlje”.

Što kažu predstavnici ministarstva obrazovanja?
“I oni su otvoreni prema medicinskoj struci i prema tome da se naprave neke smjernice o uvođenju projekta e-škole”.

Vode li se danas znanstvena istraživanja o dugoročnom utjecaju novih tehnologija na ljudsko zdravlje?    “Nekakve studije već postoje. Kod uvođenja novih tehnologija moramo voditi računa da se ispred nas nalazi specifična populacija koja je u procesu rasta i razvoja. Imamo i zdravstvene pokazatelje. Postavlja se pitanje što se može učiniti kako bi preventivno djelovali”, zaključila je dr. Tatjana Petričević Vidović.