Sindikati: Nema sastanka s ministrom rada dok Sabor ne raspiše referendum

Vijesti 14. kol 201914:15 > 14:26
Ilustracija

Tri sindikalne središnjice su objavile da se neće odazvati razgovoru s ministrom rada i socijalnog sustava Josipom Aladrovićem dok se ne donese odluka o referendumu "67 je previše".

Tri sindikalne središnjice, Savez samostalnih sindikata hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata, neće se odazvati pozivu ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića koji je sindikalne središnjice pozvao na sastanak koji se trebao održati 22. kolovoza. Objavile su to u svom priopćenju medijima, koje donosimo u cijelosti.

“Sindikalne središnjice – SSSH, NHS i MHS neće se odazvati pozivu ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića na sastanak planiranog za 22. kolovoza radi “daljnjeg razvoja socijalnog dijaloga, međusobne suradnje i partnerstva”.

VEZANA VIJEST

Preduvjet sastanku je rješenje ključnog spora u kojemu se već mjesecima nalazimo. Sve dok Hrvatski sabor ne donese odluku o raspisivanju referenduma temeljem inicijative 67 je previše, upitna je opredijeljenost Vlade RH za stvarni socijalni dijalog kroz koji bi, u suradnji s oba socijalna partnera, utvrđivala i provodila politike i mjere za održivi razvoj Hrvatske.

Naime, socijalni dijalog posljednjih godina svodi se na formu bez sadržaja, a stanje je dodatno zaoštreno 2018. godine oblikovanjem mirovinske reforme bez sindikata. Zbog toga se i pristupilo prikupljanju potpisa radi raspisivanja referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu. Bio je to razlog nepotpisivanja novog Sporazuma o osnivanju GSV-a, a Vladina protureformska kampanja za posljedicu je imala naš zahtjev za ostavkom, a potom i razrješenjem dužnosti, sada već bivšeg, ministra rada, te raskidanje starog Sporazuma o osnivanju GSV-a.

Iz ovoga je vidljivo kako se formalno istupanje reprezentativnih sindikalnih središnjica iz, ionako nefunkcionirajućeg socijalnog dijaloga, nije dogodilo preko noći, pa se preko noći ne može ni obnoviti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.