Kojim bi bivšim ministrima USKOK mogao uskoro pokucati na vrata

Vijesti 16. kol 201919:45 > 20:03
N1

Tjednima su punili naslovnice, a sada odmaraju daleko od očiju javnosti. Bivši Plenkovićevi ministri čekaju početak nove političke sezone. Neki će u Sabor, a neki tek trebaju tražiti posao. Na vrata bi im mogao pokucati i USKOK koji slaže kockice u svim aferama zbog kojih su napustili Banske dvore.

Bivša ministrica europskih fondova Gabrijela Žalac na ljetovanje u Petrčane stigla je u luksuznom Mercedesu, upravo onom koji je pod još nerazjašnjenim okolnostima od šibenskog poduzetnika Jollya nabavila navodno njezina majka. Priču istražuje USKOK, a u kojoj su fazi ne smiju reći jer su izvidi tajni.

U tajnim izvidima su i nekretninske akrobacije bivšeg ministra Gorana Marića, te brački poslovi Lovre Kuščevića gdje se, neslužbeno se doznaje, u istrazi i najdalje došlo. Marić, Kuščević i Tolušić oko posla za sada ne moraju brinuti, vraćaju se u Sabor.

“Time što ih je maknuo iz Vlade nije završena priča, moramo dobiti odgovore. I dalje ništa ne znamo. Moramo znati što je svatko od njih radio tri godine kao ministar u hrvatskoj Vladi”, mišljenja je SDP-ov Gordan Maras.

U fokusu javnosti sa svojim aferama bili su mjesecima. Prvi je otišao Kuščević, a nakon njega rekonstrukcija se otegla. Žalac i Tolušić otvoreno su zamjerili Plenkoviću što ih utapa, Marić je otišao sam, Murganić se nije bunila. Svi oni ovo su ljeto neočekivano dobili dugi godišnji odmor.

“Ne bih ja volio biti na takvom ljetovanju na kakvom su oni. Ja još uvijek vjerujem institucijama ove države i vjerujem da ćemo dobiti epilog svega onoga što su mediji objavili i što je punilo novinske članke”, kaže predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji i dalje ne zna kako je dobio kućni broj na kući u Samoboru koja nije upisana u katastar.

“Hoće li uspjeti konačno prevladati ovu šapu koja stoji zapravo od nekud drugdje, ali nad svim hrvatskim pravosudnim institucijama, to tek ostaje vidjeti. Nadam se da će tako biti”, kaže pak Igor Kolman iz GLAS-a.

Sve ministarske afere koje su mediji otkrili provjerava i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Provjerene su imovinske kartice bivših ministara koje će se naći na prvoj idućoj sjednici povjerenstva.

“Povjerenstvo je provelo provjeru za sva tri bivša ministra Kuščevića, Marića i Tolušića i kod sva tri je utvrđen nesklad u imovini. Poslan im je zahtjev za očitovanjem i sva su trojica odgovorila na naše upite.

Na prvoj idućoj sjednici odlučit će se o pokretanju postupka”, kaže nam Martina Jurišić iz Povjerenstva.

Jedina iz ekipe bivših ministara koja može mirno spavati je bivša ministrica Nada Murganić. Nije ni pod izvidima ni pod istragom, a ima pravo primati 6 mjeseci cijelu plaću i 6 mjeseci pola plaće, kao i kolegica joj Žalac. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža TwitterFacebook | Instagram.