U turizam treba ulagati, odgovornost je i na iznajmljivačima i vlasti

Vijesti 19. kol 201919:24 > 20:30
Ilustracija

Koliko pojedini iznajmljivači ulažu u turističke kapacitete, a koliko jedinice lokalne samouprave? Jasno je kako za uspjeh u turizmu odgovornost leži na obje strane.

Iznajmljivač Tonči turizmom se bavi četiri godine i ne može se načuditi onima koji misle kako je to lagan posao u koji se može ući s malim početnim ulaganjem, pa tako kaže: “Sami prihod koji smo ostvarili, gotovo smo sve vratili u kuću. Preko 45 do 50 tisuća eura se uložilo u ovu kuću nakon što je iz obitelji prešla u turizam.” On je turistima tako na raspolaganju devedeset dana u godini, od 0 do 24 sata. A kako bi se napredovalo, naglašava, treba zatomiti pohlepu i početi razmišljati o gostima.

“Sve bi ste htjeli zaraditi kroz najam! Šta ste ponudili za to!? Jesmo li očistili puteve, jesmo li napravili trim i biciklističke staze!? Di su nam mala nogometna igrališta!? Di su nam tereni!?”

VEZANE VIJESTI

Odgovornost tako leži na obje strane. Jednako kao što bi jedinice lokalne samouprave trebale ulagati u menadžment destinacije, za sigurnu zaradu, stručnjaci upozoravaju, i sami iznajmljivači bi trebali trebali uložiti trud u animaciju gostiju.

Barbara Marković, edukatorica za obiteljski smještaj, tako kaže da “koliko god vi uložili u smještaj, ako ne nudite unutar smještaja neku uslugu, nećete se izboriti za svoje tržište.” Novi sustav kategorizacije, dodaje, također treba prilagoditi stanju na terenu, a inspektore bolje educirati.

Edukatorica Marković također kaže kako “ne može apartman koji ima krasne uvjete, pogled na more, veliku kvadraturu pasti sa zvjezdicama dok neka garaža u suterenu dobiti četiri zvjezdice bez problema.”

Ministar turizma Gari Cappelli je tijekom svog gostovanja u Dnevniku N1 rekao kako je Hrvatska dosegnula svoj maksimum od 20 milijuna turista te kako ne možemo više očekivati da u glavnoj sezoni imamo rast od dva, pet ili 15 posto. Moramo razvijati predsezonu i postsezonu, tvrdi ministar Cappelli.

Kako bi izračunali koliko još turista može uopće stati u županiju, u Turističkoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije su napravili studiju nosivih kapaciteta, koja na nacionalnoj razini još nije izvedena.

Joško Stella, direktor TZ Splitsko – dalmatinske županije tvrdi kako navedena studija “jasno govori, u sedmom i osmom mjesecu imamo oko 500.000 noćenja prostora. Znači, između pet i deset posto možemo još rasti, što ne znači da možemo bit opušteni.” Jer je prostora u ostalom dijelu godine još na pretek.

Da dvadeset milijuna gostiju nije previše, misle i građani s kojima smo razgovarali, a koji trpe komunalni nered jer, kažu, nemaju izbora. Oni s kojima smo pričali misle kako je turizam jedini izvor prihoda u državi, pa onda moraju i pretrpjeti turiste.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.