Darko Horvat: Nakon odlaska Jan De Nula iz Uljanika, kola su krenula nizbrdo

Vijesti 24. kol 201909:53 > 09:57
N1

U Novom danu ugostili smo ministra gospodarstva, maloga i srednjeg poduzetništva i obrta Darka Horvata.

Ministar Horvat je, između ostaloga, govorio o sudbini brodogradnje u Hrvatskoj, 3. Maju i Uljaniku te je rekao kako će izgledati proces rehabilitacije brodogradnje u 3. Maju.

Na pitanje što točno znače uvjetna jamstva o kojima se govori u slučaju 3. Maja, ministar Horvat je rekao kako ne bi toliko naglašavao riječ uvjetno, već kako se “neke stvari kao pretpostavke moraju stvoriti da bi se predmetno jamstvo dalo, a temeljem predmetnog jamstva i kredit kod HBOR-a ili neke druge poslovne banke”.

Odluka o rehabilitaciji brodogradnje, rekao je ministar Horvat, rezultat je svih napora Vlade, Uprave 3. Maja i stručnjaka koji su na istoj radili proteklih tri mjeseca. Oluka je “iznjedrila jedan optimizam koji u konačnici, kada se završe tri broda koji se sada nalaze u Rijeci, s obzirom na sredstva i investicije za završavanje brodova i s obzirom na ponude koje su danas na stolu, a koje se korigiraju iz dana u dan, dolazimo u situaciju gdje je perspektiva da se taj posao može zaključiti optimistična, realna.”

VEZANE VIJESTI

Upitan što je točno drugačije sada s obzirom na prethodne godine kada je jamstava također bilo, ali nisu rezultirala poslovanjem u plusu, ministar Horvat je rekao kako je “nedostajala kvalitetna analiza, nedostajao je monitoring i nadzor nad tim državnim jamstvima, odnosno novcem koji se trošio u škverovima”.

Također je rekao kako će kapacitirati Nadzorni odbor 3. Maja – iako još nije htio govoriti o imenima – s ljudima koji će biti pravi monitoring svega onoga što Uprava 3. Maja radi, a nadzor će biti vrlo skoro u jednom ugovornom odnosu povjeren hrvatskoj brodogradnji Jadranbrod, budući da oni mogu taj nadzor kvalitetno napraviti.

Istaknuo je i kako je jedan od potencijalnih naručitelja brodova 3. Maja Jadrolinija, budući da ta firma u svom vlasništvu ima brodove koji su kompatibilni s onime što 3. Maj može napraviti. Međutim, na koji način će se konstruirati poslovna politika Jadrolinije u sljedećih pet ili deset godina, a koja se tiče održavanja i rekontrukcije postojeće flote ili eventualno narudžbe novih brodova, bit će odluka samog menadžmenta Jadrolinije.

#related-news_0

Na pitanje koje se ticalo Uljanika, atmosfere u tom brodogradilištu koje sada prolazi svoj stečaj i može li se nešto slično što se dogodilo s 3. Majem primijeniti na njima, ministar Horvat je rekao kako je bilo prilike da se sličan model primijeni u Uljaniku. Međutim, “dešavale su se neke stvari koje su nas na neki način udaljile od jednog takvog modela. Triger svega toga bila je konačna odluka gospodina Jan De Nula da svoj brod ne završava u Puli. Nakon toga kola su krenula nizbrdo.”

“Pa da je bilo ovakvog povjerenja i ovakvog partnerskog odnosa, u tom momentu kada se lomila ili donosila ta ključna odluka. Dakle, ja sam tri puta putovao u Bruxelles na razgovore. Memorandum smo doveli gotovo do kraja. On je nekako storniran zbog uvjeta koji danas nisu nepoznanica. I onoga trenutka kad je gospodin Jan de Nul čvrsto, beskrompromisno odlučio da se taj brod neće završavati u Puli, u tom trenutku je nestalo i perspektive da se taj Memorandum potpiše.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mrežaTwitter|Facebook | Instagram.