Pukao nasip u Letovaniću, prijeti poplava

Vijesti 10. ruj 201408:05 > 14:50
CROPIX/Robert Fajt

Ekipe Hrvatskih voda pokušavaju zatvoriti još jedan puknuti nasip kod obližnjeg ribnjaka u Letovaniću iz kojega voda prijeti cijelom selu.

Stanovnici tvrde da je nasip popustio u dužini od 20-ak metara zbog čega su mnogi svoje pokućstvo premjestili na katove kuća.

Još u noći s ponedjeljka na utorak zaobalne vode koje dolaze iz zapuštenog ribnjaka poplavile su stari neobnovljeni nasip, a potom i zečje nasipe koje su mještani počeli dizati.

Ribnjak se vodom puni iz Kupe kanalom Obed. Vatrogasci DVD-a Letovanić i drugih društava općine Lekenik spremni su, ako zatreba, zečjim nasipima braniti kuću po kuću.

“Za Letovanić je zapušteni ribnjak stalna opasnost. Već smo predlagali da ga se preda nekome u zakup, te da se na kanalu Obed izgradi ustava, međutim ništa nije učinjeno. Zbog toga nam ribnjak ostaje stalna opasnost”, rekao je u utorak načelnik Lekenika Ivica Perović.

Mještani se muče s postavljanjem zečjih nasipa jer nisu imali dovoljno pijeska pa su zbog toga i oni preplavljeni. U prepumpavanju zaobalnih voda u Kupu angažirane su tri snažne crpke Vodoprivrede iz Osijeka kapaciteta po 300 litara u sekundi, te više traktorskih crpki.