Ekonomski fakultet u Splitu stao u obranu Branka Grčića

Vijesti 20. tra 201518:06 > 18:10
N1

Nakon što je Branko Grčić na Facebooku reagirao na medijske napise o tome kako se za vrijeme Domovinskog rata borio u četničkoj paravojnoj postrojbi, oglasio se i fakultet na kojemu je u to vrijeme Grčić radio.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Nastavno na novinske napise u kojima se navodi da je prof. dr. sc. Branko Grčić tijekom Domovinskog rata napustio Ekonomski fakultet u Splitu i sam grad te “otišao na barikade, Beograd i tko zna gdje još”, dužan sam kao dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu javnosti predočiti službeno priopćenje.

Kako se ovdje ne radi samo o napadu na prof. dr. sc. Branka Grčića, već i o napadu na Ekonomski fakultet kao instituciju, dužan sam, u cilju otklanjanja bilo kakve sumnje da bi Ekonomski fakultet dopustio takvo ponašanje, objaviti činjenice i svjedočenja koja će zaustaviti neutemeljene priče i podmetanja.

Naime, ne oslanjajući se samo na vlastito sjećanje i iskustvo koje je potpuno suprotno spornim napisima, obavio sam uvid u arhivu Fakulteta – u dokumente vezane za ugovor o radu, platne liste i zapisnike sa sjednica Znanstveno-nastavnog vijeća Fakulteta. Iz njih je potpuno razvidno sljedeće:

  1. Prof. dr. sc. Branko Grčić ima neprekinuti ugovor o radu na Fakultetu od 10. 12. 1987. godine do 16.01. 2012. godine.
  2. Iz zapisnika o sjednicama Znanstveno-nastavnog vijeća Fakulteta razvidno je da im je prof. dr. sc. Branko Grčić u to vrijeme redovito nazočio.
  3. Iz platnih lista razvidno je da je prof. dr. sc. Branko Grčić cijelo vrijeme primao plaću na Fakultetu.

Da se radi o potpunim neistinama svjedoče i čelni ljudi Fakulteta iz tog vremena s kojima sam obavio razgovor.

Prof. dr. sc. Ante Rozga, koji je u to vrijeme bio ravnatelj Fakulteta, predsjednik Kriznog stožera te nositelj kolegija Statistika, na kojem je prof. dr. sc. Branko Grčić, tada asistent, svjedoči da je kolega Branko Grčić uredno ispunjavao sve svoje radne obveze.

Kolege sa zgražanjem odbacuju optužbe

Dr. sc. Ivo Simunović, profesor emeritus, koji je u to vrijeme bio dekan, s gnušanjem odbacuje navedene optužbe i svjedoči da je kolega Branko Grčić cijelo to vrijeme uredno ispunjavao sve svoje radne obveze na Fakultetu.

Prof. dr. sc. Petar Filipić, koji je bio nositelj kolegija Makroekonomska analiza, također svjedoči da je Branko Grčić kao asistent uredno izvodio sve vježbe na tom kolegiju u to vrijeme.

I sve ostale kolege s kojima sam imao prigodu komentirati ovaj slučaj sa zgražanjem odbacuju navode koji neosnovano optužuju prof. dr. sc. Branka Grčića, ali i Fakultet.

Nadam se da sam predočio dovoljno informacija da se ova neistinita priča uspješno demantira.

Dekan,
Prof. dr. sc. Željko Garača”, zaključuje se.