Doktor Bagarić o slučaju u splitskom zatvoru: Sustav je zakazao po svim linijama

Vijesti 29. kol 201920:31 > 30. kol 2019 06:52
N1

Docent doktor Ante Bagarić sa psihijatrijske klinike Vrapče u Zagrebu gostovao je u našem Dnevniku gdje je komentirao najnoviji slučaj Kristiana Vukasovića koji je preminuo u splitskom zatvoru BIlice.

Za navedeni slučaj je rekao kako predstavlja “odnos institucija prema osobama koje imaju psihičke smetnje, slobodno mogu reći, odnos društva, ono dokle smo mi došli. Kako se onima prema onima koji su najranjiviji i najslabiji.”

Istaknuo je kako su izrazito rijetki slučajevi da se netko sam javi kako je zapalio nešto, kao što je to napravio Vukasović.

Doktor je istaknuo kako je time preminuli pokazao povjerenje u društvo koje mu je vratilo na ovakav način i u konačnici ga iznevjerilo. 

“Ovo je nešto za što ne treba tražiti nikakva opravdanja jer se ne mogu naći.”

VEZANE VIJESTI

Službene institucije govore kako se cijelo vrijeme govori da su u procesu sudjelovali sudski vještaci za psihijatriju, ali i bolnički liječnici, koji su istaknuli kako je mladić zbog bolesti opasan i ponovio bi djelo.

Doktor Bagarić na to kaže: “ako je netko opasan zbog bolesti, ne bi smio biti u zatvoru”. 

“To je opet jedna kontradikcija. Ako je bio opasan zbog svoje bolesti, onda se treba liječiti.” 

Istaknuo je kako je liječnika premalo i kako su potrebe društva sve veće, a broj zdravstvenih radnika se smanjuje. Ovaj slučaj, smatra, pokazuje kako nemamo mehanizme za rješavanje ovakvih problema.

“Najgora moguća stvar koja se može desiti čovjeku je ovo što se njemu desilo,” istaknuo je doktor Bagarić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.