Kampanja HND-a i Sindikata novinara: #samoodgovoritenapitanje

Vijesti 30. kol 201910:12 > 10:20
Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske kreću u zajedničku kampanju pod nazivom "Samo odgovorite na pitanje".

Hrvatsko novinarsko društvo objavom na Facebooku najavilo je novu akciju.

“Zbog učestalog vrijeđanja novinarki i novinara koje prakticiraju političari ustvari izbjegavajući odgovore na novinarska pitanja, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske kreću u zajedničku kampanju pod nazivom “Samo odgovorite na pitanje”.

VEZANA VIJEST

Naš je posao postavljati pitanja, a predstavnika vlasti da na njih odgovoraju bez da nas vrijeđaju i ponižavaju.

Kolegice i kolege, obranimo dignitet naše struke noseći na reverima bedž s jednostavnim zahtjevom – samo nam odgovorite na pitanje. Uskoro ćemo ih podijeliti svima kojima je stalo da se novinarstvo tretira onako kako zaslužuje. #samoodgovoritenapitanje”.

 Povod za ovaj potez strukovne udruge i sindikata jest posljednji slučaj neprimjerenog obraćanja novinarki, od strane zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Podsjetimo, u utorak tijekom konferencije za medije naša reporterka Matea Dominiković Milanu Bandiću postavila je niz pitanja o GUP-u, memorandumu o razumijevanju vezanom za tzv. zagrebački Manhattan, te o diplomatskim odnosima Srbije i Hrvatske.

Milan Bandić na postavljena pitanja odgovorio je vrijeđanjem.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba održalo je u srijedu telefonsku sjednicu izglasavši zaključak o seksističkoj izjavi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića upućenoj novinarki N1 televizije Matei Dominiković.

U zaključku traže Bandićevu ispriku našoj reporterki.

Bandićev istup osudila je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.