Sindikati: Vlada je bila iznenađena, ali tražimo više nego prije

Vijesti 30. kol 201917:34 > 17:44
N1

Završili su pregovori između Vlade i sindikata koji su se ticali povećanja plaća i radnih uvjeta zdravstvenih djelatnika.

Odlučeno je da će se pregovori nastaviti idući petak u 10 sati. Sindikati su iznijeli svoje zahtjeve, koji su bili veći od zahtjeva parafiranog kolektivnog ugovora koji je premijer Andrej Plenković odbio potpisati.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić rekao je kako se danas sa sindikatima nije komuniciralo o izračunima, već su pred Vladu sindikati iznijeli svoje zahtjeve koji su sada veći, nego na prethodnim dogovorima.

Državni tajnik Dulibić predviđa da će Vladu zahtjevi doći oko dvije milijarde kuna, a već je rekao kako ti zahtjevi neće biti prihvaćeni, već će Vlada sindikatima dati drugu ponudu. “Nismo zasad definirali nikakvu ponudu. Mi ćemo dati našu ponudu u skladu s našim fiskalnim mogućnostima.” 

“Sindikat je danas postavio zahtjeve, nakon toga ćemo napraviti izračun i idemo dalje u pregovore.”

Anica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara rekla je kako su se predstavnici Vlade na sastanku zasigurno iznenadili, jer je bilo očekivano da će zahtjevi biti identični onima iz parafiranog ugovora. Sindikati su, međutim tražili više, povećanje plaća više od 10 posto, kao i izjednačavanje uvjeta rada vezano uz pojedine djelatnosti. 

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak rekao je kako zahtjevi sindikata zasigurno ne mogu koštati onoliko koliko su naveli iz Vlade. “Tražili smo desetpostotno povećanja plaća linearno. Prošli smo sve članke kolektivnog ugovora danas i dogovorili idući sastanak u petak, kada bi Vlada trebala dati izračune. Naši zahtjevi sada siguno ne mogu koštati dvije milijarde, oko 900 milijuna bi sigurno ti naši zahtjevi sada koštali.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram