Djeca koja nisu cijepljena ne mogu u vrtić i jaslice

Vijesti 21. tra 201515:48 > 15:49
Morgue File

Iako Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije još nema ni jedan prijavljeni slučaj ospica na svom području djelovanja, a epidemija navodno jenjava i na zagrebačkom području, epidemiolozi ZZJZ-a poslali su naputak ustanovi Dječji vrtić Osijek da uvede dodatne higijenske mjere, a koje se odnose na češće pranje ruku.

U medijima su se ovih dana pojavile i najave kako dječji vrtići u Hrvatskoj više neće dopuštati upis djece koja nisu cijepljena, odnosno da će takva djeca biti ispisana iz vrtića. No, u osječkoj ustanovi Dječji vrtići napominju kako upis bez pedijatrijske potvrde o zdravstvenom stanju djeteta nije bio moguć ni do sada.

”Mi smo od ove godine dodatno postrožili zdravstvene kriterije, i to na način da uz potvrdu o zdravstvenom stanju djeteta tražimo i onu o procijepljenosti, odnosno dvije potvrde. Naime, prije su u potvrdi o zdravstvenom stanju neki pedijatri pisali da je dijete procijepljeno, a neki nisu.

Tako su neki roditelji, u slučaju da su dobri s pedijatrom, uspijevali eskivirati ovu informaciju. No, to više nije moguće. Tako smo lani, konkretno, imali slučaj majke koja ima sina i kćer, sina je cijepila, a kćer nije željela cijepiti. Nažalost, zbog toga nismo mogli dopustiti da se to dijete upiše u vrtić i ona je to prihvatila. Glavni je razlog u činjenici da takvo dijete, kao prvo, nema imunitet i u puno je većoj opasnosti od svih zaraznih bolesti, posebice ako je stalno u kolektivima s velikim brojem djece”, napominje Svjetlana Takač, ravnateljica ustanove Dječji vrtić Osijek, piše Glas Slavonije.