Taksisti sve nervozniji – lete šake, razbijaju se automobili

N1

Kulminirala je netrpeljivost između pulskih taksista i vozača Ubera. Proteklog vikenda stradali su Uberovci.

Vozačima Ubera propisno su porazbijani automobili, došlo je do velikih šteta. Šteta samo na automobilu vozača s kojim je razgovarao naš novinar iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna. Vozač Ubera Manfred Berglez tvrdi kako je upao u zasjedu.

“Kao divljaci su počeli lupati po autu i prijetit da izađem ili će me isčupat van iz auta. Unutra su mi bili ljudi koji su veliki šok doživjeli, to je bilo u 10 sekundi sve riješeno. Auto je bio totalmno demoliran, vjetrobransko staklo isve, nikako se nisam mogao pomaknuti iz tog obruča.”

Vozačima Ubera se strah uvukao u kosti, kažu da svoje napadače više-manje poznaju. “Uberovci” kažu kako im prijete lokalni taksisti iz Pule.

Još jedan vozač za Uber, Mateo Teodorović, kaže sljedeće: “Jednostvavno ovo više nema smisla, mi smo svi ugroženi, napadaju nas, pljuju, prijete da će nas ubiti, općenito i svima nama to rade.”

Situacija je eskalirala do te mjere da je morala intervenirati i policija. Nataša Vitasović, glasnogovornica PU Istarske je za N1 Televiziju rekla da, što se tiče oštećenja vozila i kaznenih dijela prijetnji “pulska policija je jučer, 2.9., uhitila dvoje muškaraca koji se dovode u vezu s počinjenjem obvih kaznenih fdjela, nad njima je provedeno kriminalističko istraživanje te su sinoć privedeni u pritvorsku jednicu PU Istarske.”

VEZANE VIJESTI

O svemu se oglasio i Uber, pa kažu:

“Uber osuđuje bilo kakav oblik nasilja i činimo sve kako bi podržali napadnute vozače koji voze preko naše platforme. U konktaktu smo s vozačima i stojimo na raspolaganju policiji za svu potrebnu pomoć.”

A nasilje osuđuje i lokalna vlast. Oni kažu da nemaju alata za kontrolu stanja na cestama te kako je sve na državi. Robert Cvek, dogradonačelnik Pule, je za N1 Televiziju rekao kako je “činjenica da sa novim zakonom o cestovnom prometu, od intencije Vlade I ministavrtva da će regulirati tržište, da će ga liberalizirati na neki način, očito je da su uspjeli doprinijeti tome da su sukobi poprimili jednu veću dimenziju.”

Dogradonačelnik Cvek je također apelirao na sve taksiste da smanje tenzije i rekao kako se nada da je ovo izolirani slučaj. Ostaje za vidjeti koliko će ga taksisti i vozači Ubera poslušati.

Podsjećamo kako je Uber donio veliku promjenu na tržištu taksi usluga u Hrvatskoj. U nekim gradovima u Hrvatskoj koji su velika turistička središta, poput Dubrovnika i Splita, je broj taksista toliko narastao da zagušuju promet i lokalne vlasti razmišljaju da uvedu ograničenje broja taksista u tim gradovima.

 N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram.