Tomašević o izmjenama zagrebačkog GUP-a: "Dogodio se jedan presedan"

Vijesti 04. ruj 201920:19 > 20:51
N1

Gost večerašnjeg Pressinga bio je Tomislav Tomašević, zastupnik u zagrebačkoj skupštini iz političke platforme "Zagreb je naš".

Jučer je javnosti konačno prezentiran Memorandum o Zagrebačkom Manhattanu koji je gradonačelnik Milan Bandić potpisao s investitorima iz Dubaija, a oko kojeg se digla velika prašina i koji je objavljen tek nakon što se uzburkala javnost.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje o svemu tome što se dogodilo s navedenim Memorandumom i kako se to odigralo, zastupnik Tomašević dao je kronologiju kako se cijela priča razvijala. Istaknuo je kako je sve počelo u ožujku ove godine i kako je gradonačelnik na svoju inicijativu – iako ne može donijeti odluku o zemljištu koje je skuplje od milijun kuna – dao rok od 15 dana za prijavu na natječaj. Tomašević je također rekao kako su na natječaj stigle tri ponude, a o jednoj su zastupnici saznali tek jučer, istaknuo je Tomašević.

“Na taj rok su se javila tri poduzeća. O jednom su zastupnici saznali tek jučer”, rekao je Tomašević. Euromax nije zadovoljio uvjete su ponudu poslali samo na engleskom. Druga ponuda je stigla od koncesionara Zračne luke Zagreb, a treća od Eagle Hills, koju čini grupacija investitora iz Abu Dhabija, koja pak stoji i iza projekta Beograd na vodi.

N1

Tomašević je istaknuo kako “u dvadesetak dana ide poziv za iskazivanje interesa i potpisivanje memoranduma” te kako bi više vremena bilo potrebno da se negdje “postavi trafika”.

Upitan da komentira izjavu predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Drage Prgometa koji je danas rekao kako je Klub gradskih zastupnika HDZ-a od gradonačelnika Bandića tražio da Memorandum za “Zagrebački Manhattan” bude objavljen te istaknuo da stručne službe u Memorandumu nisu našle ništa nezakonito i je li Prgomet u pravu, Tomašević je istaknuo kako zastupnik Prgomet nije u pravu i kako HDZ pokriva svog gradonačelnika. “Što će drugo raditi, nego pokrivati svog koalicijskog partnera?”

Tomašević je također istaknuo i nedavnu izjavu gradonačelnika Bandića kako su trenutni ministri u Vladi “svi ministri zahvaljujući 13 ruku Stranke rada i solidarnosti” te kako stoga HDZ-ovi moraju stati iza Bandića i njegovog Memoranduma.

#related-news_0

Tomašević je kazao kako Prgomet nije u pravu te kako su zastupnici oporbe dobili analize i u tim analizama je konsenzus. 

Ističe kako su zastupnici lijevog bloka od gradonačelnika tražili da obavijesti javnost o čemu se radi, da se provede javna rasprava, ali da je Memorandum objavljen tek nakon brojnih upita javnosti i novinara, pogotovo novinarke Danke Derifaj.

“Desio se jedan presedan za koji ne znam kad se dogodio u gradskoj skupštini”, rekao je Tomašević te istaknuo kako nevjerojatnim smatra da se ide u mijenjanje GUP-a nakon što je odrađena javna rasprava.

Pogotovo kada se uzme u obzir da je GUP “najkompleksiji dokument koji donosi Skupština Grada Zagreba”. Ističe kako je sporno to što je gradonačelnik potpisao obvezujući memorandum te je istaknuo članke 14., 16., 17., 18. i 19. navedenog Memoranduma, budući da se u istima navodi kako su obvezujući. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.