Djeci u zagrebačkoj osnovnoj školi svakog ponedjeljka puštaju himnu

Vijesti 05. ruj 201909:08 > 09:16
Ilustracija

Učenici Osnovne škole Petra Preradovića na zagrebačkoj Volovčici svakog ponedjeljka na početku prvog sata moraju slušati hrvatsku himnu, piše Index.

Portal Index su o tome informirali nezadovoljni roditelji koji smatraju da himni nije mjesto u školi, pogotovo ne svakog tjedna, a tu praksu škole je za navedeni portal potvrdio i ravnatelj iste Denis Žvorc.

“Istina je, svakog ponedjeljka ujutro na početku prvog sata djeci se pušta himna i tad djeca ustaju. Međutim, imamo i učenike različitih vjeroispovijesti i nacionalnosti koji na odaju počast našoj zastavi i himni i oni ostaju sjediti za vrijeme trajanja himne”, rekao je ravnatelj Žvorc.

Ravnatelj: To je praksa još od početka devedesetih

Iz Indexa su ga pitali zašto se djeci pušta himna, na što nam je rekao da je to praksa još od početka devedesetih godina.

“To sam naslijedio od bivšeg ravnatelja koji je to uveo u školu. Ne znam razlog zašto je to uveo, no ja, nakon što sam postao ravnatelj ove škole, to nisam ukidao. Nastavili smo s tom praksom i ne vidim zašto bi to nekome smetalo. Ovo je prvi put da čujem da se netko od roditelja žalio da mu to smeta. Meni se još nitko nije obratio s prigovorom na tu temu”, objasnio je ravnatelj Žvorc te potvrdio kako će i idućeg ponedjeljka, nakon što počne nova školska godina, djecu dočekati himna na početku nastave.

Ministarstvo: Ministrica Divjak se u svom mandatu još nije susrela s takvim nečim

Portal je kontaktirao Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a glasnogovornik ministrice Blaženke Divjak, Maro Alavanja, je rekao da im je to prvi glas o takvom nečemu. “Mi ćemo zatražiti očitovanje od škole kako bismo vidjeli o čemu je riječ, no možemo reći da se u dvije godine mandata ministrica Divjak još nije susrela s takvim nečim”, rekao je kratko Alavanja.

Kontaktirali su i pravobraniteljicu za djecu, Helencu Pirnat Dragičević koju su zamolili za komentar ovakve prakse škole.

“Uobičajeno je da se hrvatska državna himna izvodi u svim školama u svečanim prilikama, na početku školskih proslava i drugih važnih događanja. Himna se često izvodi na svečanosti u povodu početka školske godine, što je u skladu s odgojno-obrazovnim vrijednostima i poslanjem škole. Dio školskog odgoja i obrazovanja svakako se odnosi i na poštovanje službenih obilježja države i usvajanje pravila ponašanja u takvim prilikama, odnosno iskazivanje poštovanja državnoj himni. Međutim, nije nam poznato da bi u školama bila uobičajena praksa da se himna izvodi i svakoga ponedjeljka na početku nastave”, rekla je dječja pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

Navodi kako prema važećim propisima u RH nema zapreke da se državna himna izvodi u školi na početku radnoga tjedna (zakon jedino navodi da se himna ne smije izvoditi na način i u prilikama koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske), kao što nema ni obveze da se to čini.

“Dakle, donošenje odluke o tome jest u domeni škole, odnosno, odgovornih tijela u školi, uz pretpostavku da se to čini s jasnom odgojno-obrazovnom svrhom,” kazala je pravobraniteljica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram