U Dublinu radi koliko i u Zagrebu, a primanja su joj 4 puta veća

Vijesti 06. ruj 201909:00 > 09:05
Pixabay (ilustracija)

Prekovremeni sati medicinskim sestrama i tehničarima često nisu plaćeni te je vrednovanje njihova rada daleko od onoga kakvo bi trebalo biti. Upravo zbog svega toga mnogima je prekipjelo...

Prekovremeni sati medicinskim sestrama i tehničarima često nisu plaćeni te je vrednovanje njihova rada daleko od onoga kakvo bi trebalo biti. Upravo zbog svega toga mnogima je prekipjelo, pa su svoju stručnost i znanje odlučili ponuditi Irskoj.

“Iz Zagreba sam otišla pritisnuta nezadovoljstvom zbog primanja koja nisu bila dostatna za tročlanu obitelj. Kao samohrana majka, ma koliko god radila, bila sam u dužničkom ropstvu švicarskog franka u porastu, i dodatno nezadovoljna sveopćom atmosferom u državi, temama za koje se ne nalazi rješenje, ali i mentalitetom. Generalno, željela sam svojoj djeci priuštiti i šire poglede na horizont oko njih, kaže za 24sata medicinska sestra Ivana Nađ (40) koja od 2017. radi u Dublinu na kirurškom odjelu jedne privatne bolnice.

Ivana je imala dugogodišnji staž rada na KBC-u Zagreb gdje je bila i glavna sestra na Odjelu za hepatobilijarnu kirurgiju i transplantaciju organa. Najprije je iz Hrvatske otišla u Veliku Britaniju, a potom u Irsku zbog bolje ponude. U dublinskoj bolnici, kaže, radi istu satnicu kao i u Hrvatskoj, ali su joj primanja četiri puta veća. Dodatno, kaže da je u irskoj bolnici naišla na apsolutno poštovanje prema njezinim sposobnostima, znanjima te iskustvu koje do tada stekla.

“Moram pohvaliti ovdašnji sustav u kojem se, unatoč golemoj nacionalnoj, vjerskoj, obrazovnoj i kulturološkoj raznolikosti, sve medicinske sestre tretira jednako u njihovim obvezama i pravima”, govori Ivana ističući da u 12-satnom radnom vremenu ima dvije pauze, za doručak i ručak, na koje ju doslovce tjeraju kako bi se odmorila.

Hrvatskom zdravstvenom sustavu najviše zamjera što od medicinskih sestara zahtijeva preuzimanje odgovornosti za aktivnosti u svom radu za koje nisu ispunjeni uvjeti niti omogućena sredstva. Također, zamjera sustavu što se više bavi rješavanjem nastalih problema, umjesto da ih sistematski sprječava, kao i to što su medicinske sestre potplaćene, iako se o svom trošku školuju do najviših razina.