Plenković nije želio otkriti što je dogovoreno na sastanku koalicijskih partnera

Vijesti 06. ruj 201917:22 > 17:37
N1

Premijer Andrej Plenković u Orašju, gdje je nazočio potpisivanju ugovora o financijskoj potpori projektima od interesa za hrvatski narod u BiH, odgovarao na novinarska pitanja.

Upitan o činjenici da u Bosni i Hercegovini još nije formirana vlast, kazao je da je to unutarnja stvar te zemlje.

“Nije ovo prvi put da u BiH nakon izbora dulje traje proces formiranja vlasti. Očekujemo da se političke stranke dogovore. To je unutarnja stvar političkih aktera i dogovora u BiH. Stav Hrvatske je da mi podupiremo BiH na putu prema Europskoj uniji i prema NATO-u. Tu smo da podupiremo.”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Komentirao je i imenovanje posebnog predstavnika SAD-a za zapadni Balkan, Matthewa Palmera.

“Susreo sam se s gospodinom Palmerom. Mislim da je ustav BiH jasan, znamo kako je nastao. Smatramo da u BiH trebaju biti ravnopravni svi koji u njoj žive – i Hrvati i Bošnjaci i Srbi”, kazao je.

Nije bio rječit o sastanku koalicijskih partnera u Banskim dvorima

VEZANA VIJEST

“To je bio redoviti sastanak dijela partnera. Da smo htjeli raditi presicu nakon radnog sastanka, radili bismo. Reći ćemo vam kasnije”, kazao je premijer koji nije želio otkriti hoće li se Milorad Pupovac ispričati zbog izjave u kojoj je usporedio današnju Hrvatsku s NDH.

Na pitanje o intoniranju himne u školama, kazao je da je to jedan od načina iskazivanja poštovanja prema državi.

“Smatram da cijeli naš obrazovni sustav treba mladim generacijama usaditi, ugraditi, respekt prema državi, državnim institucijama i simbolima države. Jedan od načina je i poštovanje prema državnoj himni.”

Upitan o objavama Željane Zovko u kojoma slavi osnivanje paradržave ‘Hrvatske Republike Herceg-Bosne’, koju Haški sud dovodi u vezu s ratnim zločinima, Plenković je kazao da je ona sama već sve objasnila, a pohvalio je i njezin rad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram