"Škole su otvorile vrata budućnosti, no ovo je tek prvi korak"

Vijesti 09. ruj 201911:06 > 11:17
N1

Nešto više od 464 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola krenulo je danas u novu školsku godinu, a više od 150 tisuća njih obuhvaćeno je kurikuralnom reformom koja sada ulazi u sve škole.

Prvoga dana škole i resorna je ministrica Blaženka Divjak u jednoj zagrebačkoj školi komentirala uvođenje kurikularne reforme.

“Radosno smo ušli u novu školsku godinu. Škole su otvorile vrata budućnosti. Kurikularna reforma znači rasterećenje od činjeničnog znanja učenja napamet, s naglaskom na kritički razmišljanje, kreativnost i inovativnost. Škola je mjesto gdje učenici trebaju biti aktivni, a učitelji motivirani… Ovo je samo prvi korak naprijed, pred nama je maraton. moramo usvojiti kulturu unapređenja u sustavu”, kazala je Divjak.

“Želimo učenicima osigurati smislenije obrazovanje i kompetencije za 21 stoljeće, te želimo vratiti povjerenje u obrazovni sustav”, dodala je ministrica. “Ovo je za mene jako radostan trenutak, jutros sam rekla djeci da sam uzbuđena kao oni”, rekla je.

Pomoćnici u nastavi

“Ove godine, odobrili smo već sad 800 pomoćnika više nego lani. Već sad je u odobrenjima 3.800 pomoćnika. Na tome rade stručnjaci, radili su i prošli vikend, kako bismo mogli odgovoriti na zahtjeve. Moramo razumjeti daje problem koji se postavlja pred nas vezano uz pomoćnike kompleksan”, rekla je Blaženka Divjak.

Što se mijenja?

Podsjetimo, u školsku godinu 2019./2020. kreće 318 tisuća osnovaca, od čega nešto više od 38 tisuća prvašića, te gotovo 146 tisuća srednjoškolaca. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ove je školske godine u prve razrede osnovnih škola upisano petstotinjak učenika manje nego prošle. Najviše ih je upisano na području Grada Zagreba (8 tisuća), a slijede Splitsko-dalmatinska županija s gotovo 4400 učenika prvih razreda i Zagrebačka s 2800. Najmanje prvašića, 363, upisano je u Ličko-senjskoj županiji.

U prve razrede srednjih škola u ljetnom upisnom roku upisano 40 tisuća učenika, od čega je nešto više od 11 tisuća učenika odabralo gimnazijske, a nešto manje od 26,5 tisuća strukovne programe. Glazbene i umjetničke programe upisalo je oko 2,5 tisuće učenika.

Iz Ministarstva ističu da je u odnosu na prošle godine blago porastao interes učenika za strukovne programe. Ove je godine u prvom upisnom roku strukovne programe upisalo gotovo 1200 učenika više nego prošle, a od trogodišnjih strukovnih programa i dalje je najveći interes za kuhara i frizera.

Više čitajte OVDJE.