Plenković: Brexit je groteska, Farage je doveo milijune Britanaca u zabludu

Vijesti 10. ruj 201910:34 > 11:06
Screenshot / Twitter / Vlada RH

Premijer Andrej Plenković izvijestio je o temeljnim zaključcima sastanka s veleposlanicima Europske unije.

“Raspravili smo aktivnosti finskog predsjedništva, planove i prioritete hrvatskog predsjedanja koje počinje 1. siječnja i trajat će šest mjeseci. Razgovarali smo o aktualnim europskim temama, pregovorima o višegodišnjem financijskom okviru, događajima koji se tiču Brexita, uspostave nove Europske komisije, tranzicije, kao i politici proširenja, stanju u zemljama jugoistočne Europe i općenito o političkim i gospodarskim zbivanjima u Hrvatskoj.

Pojasnio je koje su teme u fokusu kad jer riječ o hrvatskom predsjedanju.

“Predstavio sam ono što je za nas važno, što će doći na dnevni red. Vjerojatno je da će se sastanak Europskog vijeća u listopadu, koji je trebao biti posvećen višegodišnjem financijskom okviru, ipak dominantno pretvoriti u raspravu o Brexitu. Za taj plan već i sami Finci smatraju da nije realan. Oni će pokušati sastanak organizirati u prosincu, ali izgledno je da će se ti pregovori prebaciti na naše predsjedništvo. Dat ćemo sve od sebe da se dovrše za vrijeme hrvatskog predsjedanja jer važno je da taj politički dogovor o sedmogodišnjem proračunu ne dođe prekasno, jer onda kasne programi, kasne isplate. To je bila glavna tema.

Screenshot / Twitter / Vlada RH

Druga tema koja je za nas bitna je organizacija sastanka na vrhu između članica Europske unije i država jugoistoka Europe, koji će se održati u Zagrebu u svibnju. Naša je želja da taj sastanak bude referentan, da napravi svojevrsni plan rada idućih nekoliko godina jer velika su očekivanja od država jugoistočne Europe, puno je rezervi među starim članicama. Moramo naći neki balans koji je realističan, a ne da sporost izaziva frustraciju u državama našega susjedstva, a brzina strah na zapadu.

I naravno tu su četiri stupa prioriteta – gospodarstvo, razvoj, konkurentnost, kovergencija. Dakle, ravnomjeran razvoj svih članica Europske unije. Drugi dio se odnosi na povezanost, i prometnu i energetsku i digitalnu, to je praćenje četvrte industrijske revolucije u punom smislu te riječi. Treće je pitanje sigurnosti, unutarnje i vanjske. I četvrto, globalna uloga Europske unije”, kazao je premijer.

Upitan vidi li Brexit kao problem za šestomjesečno predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, kazao je je o tome razgovarao s veleposlanicima i veleposlanicama na radnom sastanku.  

“Vjerojatno nitko nije mogao predvidjeti da bi jedna tako velika zemlja, tako utjecajna, s takvim iskustvom, ekonomskom snagom, mogla doći u situaciju da se tri godine bavi sama sobom. I da imamo situaciju kakvu imamo, koja izaziva krize – izbori, ne izbori, ima većinu u parlamentu, nema većinu – to je sve ogromna greška tadašnjeg premijera Davida Camerona. Totalno nepotreban referendum, nije mogao biti nepotrebniji. Farage i ljudi poput njega doveli su milijune Britanaca u zabludu, glasali su negativno i sada se tri godine ne mođe dogovoriti uređeni Brexit. Jako loše. Gotovo groteskna situacija,

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram