Jandroković: Mi smo se u slučaju odlaska u Helsinki vodili načelom štedljivosti

Vijesti 10. ruj 201912:03 > 12:16
N1

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora odgovarao je na pitanja novinara nakon sjednice predsjedništa Sabora održane u utorak.

Predsjednik Sabora je rekao kako redovito zasjedanje Sabora počinje 18. rujna te će trajati sedam tjedana.

Upitan da komentira izjavu Milorada Pupovca u kojoj je usporedio modernu Hrvatsku s NDH i zbog koje se još uvijek nižu reakcije političkih aktera s obzirom na to da se sutra očekuje istup Milorada Pupovca, Jandroković je rekao kako je “izjava kolege Pupovca bila neprihvatljiva. Mislim da bi zbog sveukupne situacije u društvu bilo korisno da on ili tu izjavu povuće ili da pojasni zašto je to rekao.”

Također je rekao kako smatra da će “kolega Pupovac pronaći načina da otkloni bilo kakve sumnje da zaista misli i vjeruje da moderna Hrvatska može biti povezana s Nezavisnom Državom Hrvatskom.”

“Napetost u odnosima Povjerenstva i politike”

Rekao je kako prije svega žele mandat žele uspješno privesti kraju te kako Vlada radi u zahtjevnoj međunarodnoj situaciji te kako je “danas najlakše biti grub, neodgovoran, jer to privlači medijsku pažnju. Danas je teže govoriti pomirljivo, odgovorno. Mi smo se odlučili za takav pristup politici.”

Što se tiče puta u Helsinki i odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da pokrene postupak zbog putovanja premijera Plenkovića i ministara vladinim zrakoplovom u Helsinki gdje se održavao kongres Europske pučke stranke, Jandroković je rekao kako je “ovdje došlo do jedne napetosti u odnosima između Povjerenstva i politike.”

“Međutim, ja bi podsjetio na jednu situaciju koja se dogodila i koja je vrlo slična ovome što mi imamo i nikakvih rasprava u toj zemlji nije bilo. Kancelarka Merkel došla je u službeni posjet Zagrebu, a isti dan bila je na skupu HDZ-a. Došla je državnim avionom i nitko nije vodio rasprave u Njemačkoj je li to u redu ili nije.”

VEZANE VIJESTI

“Mi smo se u slučaju odlaska u Helsinki vodili načelom štedljivosti, načelom racionalnosti. Dakle, sve troškove spavanja, dnevnica, snosila je Hrvatska demokratska zajednica. Jedini trošak koji je imala država, bio je trošak aviona, ali tamo smo bili i predsjednik Vlade i ja kao predsjednik Sabora, u službenim posjetima našim partnerima, premijeru i predsjednici Parlamenta.”

Istaknuo je kako je on imao poziv da ide u Finsku te da bi se tada koristilo cijelo osiguranje i to bi bio veliki trošak za državu.  “Mi smo procijenili da u ovoj situaciji gdje se zaista radi o jednoj kombinaciji državnog posjeta i stranačkog posjeta, da je ovo bio nekako najpravedniji način da raspodijelimo troškove.” Država je imala minimalan troškak, a stranka je preko 80.000 kuna platila sve obaveze koje su tamo proizašle, istaknuo je.

Upitan nije li najlakše zatvoriti priču tako da se pokažu računi, rekao je kako će razgovarati o tome i da bi to bio jedan razborit put te kako “bi isto tako bilo dobro da i Povjerenstvo u slučajevima kao što je ovaj ne poteže okidač baš na prvu, nego da dobro razmotri cjelokupnu situaciju.” 

“I znate nije ugodno kada vas sumnjiče, vodite se načelom da budete stvarno korektni prema državi, prema državnim finacijama, novcima, i onda za uzvrat vas još netko optuži da iskorištavate svoju poziciju. To izaziva određen revolt, određenu ljutnju, ali mislim da možemo izaći mirno iz ove situacije.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram