Udruge: Uz zakonsku, nužna i reforma koja uključuje promjenu atmosfere u društvu

Vijesti 12. ruj 201915:49 > 15:52
Pixabay (ilustracija)

Centar za žene žrtve rata – ROSA i Autonomna ženska kuća Zagreb u četvrtak su pozdravili izmjene Kaznenog zakona kojima je najavljeno ukidanje djela "spolni odnos bez pristanka" i povećanje kazne za silovatelje, te su poručili da je za stvarne dobre promjene nužna snažnija reforma i promjena atmosfere u društvu.

Udruge u priopćenju ističu kako su izmjene zakona rezultat dugogodišnje borbe feminiskinja u Hrvatskoj da se silovanje odgovarajuće sankcionira zakonom kroz definiciju, visinu kazne i provođenje zakonskih odredbi.

Autonomna ženska kuća Zagreb, navode, već dugo neposredno pomaže ženama žrtvama nasilja i njihovoj djeci te se zalaže za snažnu kaznenopravnu reformu koja podrazumijeva prestanak prekršajnog procesuiranja partnerskog i drugog nasilja u obitelji te kazneno procesuiranje nasilja s ciljem jasnog i snažnog odgovora države koji pokazuje nultu stopu tolerancije na rodno uvjetovano nasilje.

VEZANA VIJEST

Tijekom 2014. AŽKZ svojim zalaganjem i aktivnostima dovela je do ponovnog vraćanja kaznenog djela nasilničkog ponašanja u obitelji u Kazneni zakon te se nastavila zalagati za strože kažnjavnje počinitelja i prestanak banaliziranja rodno uvjetovanog nasilja kroz niske prekršajne kazne koje se mahom izriču počiniteljima nasilja.

S obzirom da su patrijarhalni obrasci ponašanja snažno utkani u postojeću praksu kroz djelovanja različitih stručnjaka koji dolaze u kontakt sa žrtvama i počiniteljima nasilja, udruge poručuju da je stvarne dobre promjene moguće postići ne samo poboljšanjima pravnog okvira, nego i snažnijom reformom koja uključuje promjenu edukatora, atmosfere u društvu te kontinuiranu međuresornu suradnju s ciljem stvaranja dobrih praksi.

“Unatoč ovim značajnim i kvalitetnim promjenama pred nama je dugi put u procesu zagovaranja sveobuhvatne kvalitetne reforme pravosuđa i svih zakona koji štite žene od različitih oblika nasilja. Kroz naše samostalno djelovanje, ali i djelovanje Ženske mreže Hrvatske redovito ćemo pratiti implementaciju zakona i zagovarati njihovo poboljšanje s ciljem potpune zaštite žena od različitih oblika nasilja”, kažu udruge u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.