Predsjednicu smo viđali na nogometnim stadionima, ali na sajmovima knjiga nikada

Vijesti 12. ruj 201920:28 > 20:51
N1

Gošća Pressinga s Petrom Štefanićem večeras je bila književnica Marina Vujčić.

Osvrnula se na predsjedničke kandidate koji čitaju dječju književnost, prvenstveno na aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

“Meni je to neumjesno, može biti i komično, ali je neumjesno, govorimo o osobi koja je prije godinu dvije rekla da bi u škole uvela osnovni i napredni Hrvatski jezik jer što će djeci sva ta književnost.

To je neumjesno od osobe koja nikada nije podržala književnost, pojavila se na hrvatskom štandu na svjetskim sajmovima knjiga. Viđali smo je često na nogometnim stadionima, ali na sajmovima knjiga nikada.

To je osoba koja se ne zalaže za nacionalnu kulturu i jezik, koji je osnova kulturnog identiteta, svela je na osnovnu i naprednu razinu”, komentirala je Vujčić.

Kaže kako je napisala samo jednu knjigu za djecu i dodaje da je pisati dječju književnost puno zahtjevnije nego onu za odrasle.

U subotu će predstaviti svoj novi roman “Pedeset cigareta za Elenu” na Festivalu svjetske književnost.

N1

Specifičnost je romana što se radnja odvija kroz 24 sata, a sve počinje kada glavni lik odluči ne spavati 24 sata u spomen na preminulu sestru blizanku Elenu. U ta 24 sata on će utjecati na živote drugih ljudi, a da toga neće ni biti svjestan.

Kako je radila i u školi prisjetila se da je to zanimanje iz godine u godinu postalo sve birokratiziranije, a dignitet te struke je na niskim granama. Ističe i kako je velika odgovornost na učiteljima i nastavnicima i da nije istina da učitelji imaju najviše godišnjeg odmora. Nema povjerenja u najnoviju kurikularnu reformu.

Vjeruje da ljudi čitaju, “ali je najveći problem hrvatskog izdavaštva što se knjige ne kupuju.” 

O kome piše u svojim djelima, što kaže o društvenim mrežama i prividnoj bliskosti koju stvaraju, uredničkom poslu, prijateljstvu s Radom Šerbedžijom i zašto se njezine drame ne izvode u Hrvatskoj pogledajte u videozapisu emisije.

N1 pratite putem aplikacija za Android |iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.