"Zadovoljni smo okončanjem agonije pregovaranja za granski kolektivni ugovor"

Vijesti 14. ruj 201911:09 > 11:33
N1 / Ilustracija

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara (HSSMS/MT) Anica Prašnjak gostovala je u Novom danu gdje je komentirala jučer parafirani granski kolektivni ugovor u zdravstvu i daljnje korake sindikata.

Jučer je nakon višemjesečnih pregovora Vlade i sindikata parafiran granski kolektivni ugovor u zdravstvu. S Anicom Prašnjak razgovarali smo o onome što je ispregovarano, jesu li zdravstveni djelatnici zadovoljni te koje su daljnje akcije i koraci sindikata.

Upitana znači li jučerašnje parafiranje smirivanje situacije kada je riječ o prosvjedima i akcijama sindikata, Prašnjak je rekla kako su “zadovoljni što se tiče jednog segmenta, što smo okončali agoniju pregovaranja za granski kolektivni ugovor”.

Rekla je kako sindikatima predstoje daljnje akcije i borbe koje će se ticati temeljnog kolektivnog ugovora i osnovice. Istaknula je kako je “osnovica najbitnija, a na nju dolazi ono što je sada ispregovarano i proizlazi iz kolektivnog granskog ugovora.”

VEZANE VIJESTI

Što se tiče pregovora koji su se odvijali, Prašnjak je kazala kako su “imali tu neugodnu scenu od prije nekoliko mjeseci”, referirajući se na odbijanje parafiranja ispregovaranog kolektivnog ugovora od strane premijera Plenkovića te je istaknula kako su “nažalost morali poduzeti ove akcije kako bismo pojasnili da jedino mi u zdravstvu nemamo kolektivni ugovor i da se nama jedinima nije dogodio pomak u našem granskom kolektivnom ugovoru, za razliku od drugih kolega u javnim službama”.

Što se tiče ponovljenih pregovora tijekom kojih su sindikati zapravo povećali zahtjeve, Prašnjak je objasnila kako su tada pokušali – budući da su to bili novi pregovori – s novim i povećanim zahtjevima pokazati kakve su zapravo potrebe zdravstvenih radnika.

Objasnila je i kako je ukupno ispregovarano povećanje plaće od 12 posto jer se kroz osnovicu ispregovaralo pet posto, a kroz granski kolektivni ugovor sedam posto.

Kao veliki problem istaknula je problem prekovremenih radnih sati kod medicinskih sestara i tehničara, ali i liječnika. Rekla je kako je situacija “zahtjevna i teška, nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara, plus nekoliko tisuća koji su otišli u inozemstvo i nekoliko tisuća koje u komori čekaju odobravanje odlaska u inozemstvo”.

#related-news_0

“Prekovremeni sati se generiraju uslijed manjka osoblja. Ako nemate dovoljno ljudi, ne možete napraviti smjenu da jednom tjedno, recimo, osoba dolazi u noćnu smjenu. Tako da ljudi znaju u jednom tjednu nakupiti i preko 60 sati ranih, a ako je radni tjedan 40 sati, onda vidimo koliko se prekovremenih sati nakupi.”

Problem je i plaćanje prekovremenih sati te je rekla kako je jedno pitanje koje će se uskoro morati otvoriti jest i pitanje članka 49 kolektivnog ugovora. Naime, u prekovremenoj satnici plaća se samo gola osnovica, objasnila je Prašnjak, što znači da se ne dobivaju dodatna sredstva na uvjete rada i odgovornost koju takav tip posla nosi. 

“To je neprimjereno i nije fer prema zaposlenim ljudima koji rade prekovremenu satnicu,” jer su oni zapravo i dodatno opterećni u prekovremenoj satnici, kazala je Prašnjak.

Istaknula je kako je sustav uistinu jako dobar, ali može biti još bolji ako se građanima pruže standardi koje zaslužuju i koje propisuju zakoni Republike Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram