HSLS odlučio: Ostajemo dio vladajuće koalicije, Kosor bio za izlazak

Vijesti 15. ruj 201915:08 > 15:13
N1

Darinko Kosor objavio je nakon sastanka Središnjeg vijeća HSLS-a kako ta stranka ipak ostaje u vladajućoj koaliciji.

Predsjednik stranke Darinko Kosor kazao je da je kao predsjednik stanke njenom Središnjem vijeću predložio izlazak iz vladajuće koalicije, “ne samo zbog zadnje dvije press konferencije Milorada Pupovca, nego zbog ukupnog stanja u koaliciji – od Milana Bandića i GUP-a do svih ucjena koje od HNS-a imamo zadnjih godinu dana”.

Međutim, Središnje vijeće je nakon rasprave odbilo njegov prijedlog.  Zaključeno je da to nije dobar potez za jednu liberalnu stranku.

“Ne bi bilo dobro da liberalna i građanska stranka izađe iz koalicije na temi nacionalnih manjina”, objavio je Kosor. Također je rekao kako je to bio “jedini razlog zašto su članovi Središnjeg vijeća donijeli takvu odluku.”

“Što se tiče sadržaja press konferencije Milorada Pupovca, svih ostalih koalicijskih partnera i naših primjedbi na njih, dobio sam apsolutno podršku svih članova Središnjeg vijeća. Mi i dalje stojimo kod toga da se na obje press konferencije Milorada Pupovca ostalo pri stavu da ova država sliči na NDH, da ovdje postoji ustašizacija i da je ova država remetilački faktor. Naš koalicijski partner SDSS od toga nije odstupio. Mi jasno vidimo što je on nama kao drugim partnerima poručio. Ovaj razlog da izlazimo iz koalicije upravo na temi nacionalnih manjina, je bio razlog većine članova Središnjeg vijeća da donese ovakvu odluku.”

Upitan da komentira kako je rekao kako nema bolje koalicije u Hrvatskoj, a ipak su razmišljali o izlasku, Kosor je rekao “nema bolje za rješavanje pitanja nacionalnih manjina, to je moja rečenica”.

“Nikada nije bilo bolje koalicije – HDZ predvođen Andrejem Plenkovićem, HNS, HSLS i klubovi nacionalnih manjina.”

“Vidjet ćemo kakvo će biti stanje manjina kada budu neke druge koalicije. Ovo je najbolja koalicija i toga Milorad Pupovac treba biti svjestan.”

Dodao je i da je odlučeno da odluku o ovakvim prijedlozima o ulasku i izlasku iz koalicije u iduća dva mjeseca neće donositi Središnje vijeće, već predsjednik stranke.

Podsjećamo, Darinko Kosor je jutros u Točki na tjedan komentirao mogući izlazak HSLS-a iz vlasti:

Što s HDSSB-om?  

Podsjetimo, Josip Salapić, predsjednik Glavnog odbora HDSSB-a, gostovao je u Točki na tjedan i komentirao ostanak te stranke u vladajućoj koaliciji.

“Predsjednik stranke Branimir Glavaš opravdano je pozvao Milorada Pupovca da se gospodski ispriča za ono što ne možemo nikako prihvatiti, a to je usporedba današnje Republike Hrvatske i NDH, i rekao da će HDSSB izaći iz koalicije. Poznavajući njegov nastup, to je bila jedna vrsta isprike, ali to je nama neprihvatljivo i naš odbor će u petak održati sastanak na kojem ćemo odlučiti što dalje”, rekao je Josip Salapić.

 Upitan znači li to da HDSSB želi napustiti koaliciju, Salapić je rekao da su u toj stranci sve opcije otvorene.

“Naša podrška Plenkoviću nije upitna, HDSSB je otpočetka podržavao Vladu, glasali smo za sva važna pitanja, za HDSSB je najvažnija stabilnost Hrvatske, međutim, kao mali partner u Vladi ne igramo ključnu ulogu, ali ove političke tenzije bi trebao smiriti Milorad Pupovac i ako postoji problem, onda bi on trebao napustiti koaliciju”, rekao je Salapić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram