Erste banka o odluci Vrhovnog suda: Razmotrit ćemo poduzimanje daljnjih koraka

Vijesti 17. ruj 201917:51 > 17:57
Igor Kralj/PIXSELL (ilustracija)

Erste banka će razmotriti poduzimanje daljnjih pravnih koraka koji joj stoje na raspolaganju, kako u Hrvatskoj, tako i na europskoj razini, poručili su iz te banke vezano uz odluku Vrhovnog suda koji je odbio zahtjev banaka za revizijom i potvrdio presudu prema kojoj su banke povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe - ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica CHF (valutna klauzula), a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.

“Međutim, Erste banka smatra izuzetno bitnom činjenicu da obrazloženje presude Vrhovnog suda može upućivati na zaključak da kod CHF kredita koji su konvertirani u eurske temeljem zakonskih izmjena iz 2015. godine, ne postoji pravna osnova za ostvarivanje bilo kakvih daljnjih prava u individualnim postupcima. Naime, konverzijom koja je 2015. godine temeljem zakonskih izmjena provedena isključivo na trošak banaka, već je izjednačena pozicija korisnika CHF kredita s onima koji su kredite podizali uz valutnu klauzulu u eurima”, priopćeno je iz Erste banke.

VEZANE VIJESTI

 “Osim toga, kad su u pitanju CHF krediti koji nisu konvertirani, odnosno oni koji su ranije otplaćeni, još uvijek postoji dvojba u tumačenju zastarnih rokova. Naime, pitanje prekida li kolektivna tužba zastaru ili ne još uvijek nije konačno riješeno i o tome postoje različiti stavovi pravnih stručnjaka. To znači da u ovom trenutku, neovisno o ovoj odluci Vrhovnog suda, još uvijek otvoreno pitanje koji broj klijenata po ovoj osnovi ima mogućnost tužiti banku, odnosno koje vremensko razdoblje otplate kredita može biti obuhvaćeno takvom tužbom”, dodali su u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.