Kako će Šipuš Saboru objasniti troškove sa službene kartice?

Vijesti 23. tra 201507:05 > 07:06
CROPIX

Kandidat za novog ministra kulture Berislav Šipuš danas će, po svemu sudeći, morati odgovarati i na neka teška pitanja pred saborskim Odborom za obrazovanje, znanost i kulturu, na kojem će se raspravljati o iskazivanju povjerenja njemu kao novoj čelnoj osobi u Ministarstvu kulture

Šipuša će, kao što je to već uobičajeno, Odboru ukratko, u nekoliko minuta, predstaviti premijer Zoran Milanović, a on po zakonu od Sabora traži iskazivanje povjerenja novom ministru. Nakon toga Šipuš će morati odgovarati na pitanja članova Odbora.

Naime, prema izmijenjenom poslovniku Sabora, ukoliko usred mandata dođe do izmjene ministra, o novom kandidatu ne raspravlja se više na plenarnoj sjednici, nego samo na sjednici resornog odbora, što je u ovom slučaju Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu.

Podsjetimo, Šipuš bi na mjestu ministra kulture trebao zamijeniti Andreu Zlatar Violić, a ona je podnijela ostavku još prije mjesec dana. Njezin odlazak uslijedio je nakon nalaza državne revizije koji je pokazao kako su tijekom 2013. u Ministarstvu isplaćivani predujmovi za službena putovanja koji nisu bili pokriveni računima. Revizija je također utvrdila da je na službenu kreditnu karticu podizana gotovina, ‘što nije evidentirano u okviru blagajničkog poslovanja’.

Iako je uobičajeno to da novi ministar bude izglasan u roku od tjedan do dva, na kandidaturu Šipuša čekalo se mjesec dana. HNS, koji prema koalicijskom sporazumu predlaže ministra kulture, htio je provjeriti je li i sam Šipuš kao zamjenik ministrice bio upetljan u nepravilnosti u Ministarstvu kulture. I dok HNS tvrdi da je sve bilo čisto, HRT je svojedobno objavio da je i Šipuš na službenu karticu dignuo 5.000 kuna gotovine.

Sam Šipuš kaže da je to opravdao, no vjerojatno će na saslušanju morati objasniti sve još jednom.

Jednako tako, ne bi trebalo biti iznenađenje ako ga sustigne pitanje vezano uz navode Udruge Promo, koja okuplja organizatore suvremene autorske rock i pop glazbe. Oni su krajem ožujka poručili da zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš ne smije postati novi ministar, tvrdeći da je vlastitim projektima u 2015. dodijelio čak 30 posto javnih sredstava za glazbu, odnosno 2,4 milijuna kuna, i da mu je zagrebački ured za kulturu dodijelio dodatnih 1,2 milijuna kuna dok rock glazba nije dobila nijednu kunu, piše tportal.