Aladrović: Želimo vratiti povjerenje građana

Vijesti 20. ruj 201911:15 > 11:28
Ilustracija

Premijer Andrej Plenković je jučer izjavio da je Vlada u cijelosti prihvatila zahtjeve sindikata okupljenih oko Inicijative '67 je previše' i odlučila krenuti u izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

U HRT-ovoj emisiji Poligraf gostovali su ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever te saborski zastupnici Arsen Bauk iz SDP-a i Robert Podolnjak iz Mosta.

Na pitanje hoće li se sada, nakon premijerove izjave, odustati od referenduma, Sever je rekao kako su potpisi predani u Sabor i da Inicijativa više ne može povući potpise.

“Čekamo reakciju Sabora i u slučaju da se odluči donijeti izmjena Zakona u potpunosti u skladu s onim što smo tražili u referendumskom pitanju, očekujemo da će se pitati Ustavni sud oko toga”, rekao je.

Bauk je naglasio kako je vladajuća većina zatražila predah od 60 dana, kako bi se Vladi omogućilo, ono što je premijer odlučio da se i napravi.

VEZANE VIJESTI

“Nama to nije bilo sporno. Ovaj rasplet sam predvidio još prije tri mjeseca. Vlada nije mogla riskirati da se u izbornoj godini dogodi referendum na kojem bi njena reforma bila “potučena do nogu” te je stoga pristala je na sve zahtjeve sindikata,” istaknuo je Bauk.

Ministar Aldarović je naglasio kako se ovdje ne može govoriti ni o kakvoj kapitulaciji Vlade, već da je Vlada akceptirala 711 tisuća potpisa svojih građana.

“Mirovinska reforma se počela primjenjivati od 01.01.2019. godine i velika većina odredbi iz mirovinske reforme je pokazala već sada pozitivne učinke. Ono što je bilo predmet spora je ovo referendumsko pitanje, na temelju kojeg su sindikati skupili potpise,” rekao je ministar i dodao kako je ovo odgovorna Vlada koja je prihvatila volju 711 tisuća građana.

Rekao je također kako će paralelno s ovim zahtjevima, Vlada mijenjati i radno zakonodavstvo.

“Produženje rada je bila jedna od temeljnih misli vodilja tijekom mirovinske reforme. Dulji ostanak u sustavu rada čini mirovinski sustav održivim i adekvatne mirovine. Mi ćemo setom od 6 zakona iz područja radnog zakonodavstva, omogućiti produljenje rada na način da to bude na dobrovoljnoj razini tako da oni koji žele mogu raditi duže,” istaknuo je ministar.

Podolnjak je rekao kako je ovo jedna pragmatična politička odluka Vlade koja je za mnoge i očekivana te da je on na sjednici Odbora za Ustav, kada su zaprimili potpise, rekao kako bi bilo primjereno da Vlada prihvati zahtjev sindikata.

#related-news_0

“Ovo što se sada dogodilo nije predviđeno ni Ustavom, a ni Zakonom o referendumu. Ovaj zakon koji se sada donese mora biti istovjetan tome kao da je donesen na referendumu građanske inicijative,” naglasio je.

“Postavlja se pitanje nepovjerenja ne samo prema ovoj Vladi, već i prema cijelom nizu Vlada prije koje su obećavale, ali na kraju nisu ispunjavale obećanja,” naglasio je Sever.

Ministar je rekao kako će se ovi zakoni u ponedjeljak pustiti u hitnu proceduru u Saboru, na što obvezuje i odluka Odbora za Ustav, ali i time žele vratiti povjerenje građana.

Sever je naglasio kako su sindikati spremni, ako Vlada bude odugovlačila sa izmjenama Zakona, djelovati u predizbornom razdoblju za predsjedničke izbore, a isto tako i parlamentarne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram