Grabar-Kitarović i Grlić Radman u posjetu Pittsburghu

Vijesti 22. ruj 201920:40 > 20:45
N1

Nakon Clevelanda predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je posjetila Pittsburgh. Tamo zajedno s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, sudjeluje na 125. rođendanu Hrvatske bratske zajednice koja okuplja više od 500 članova.

Pittsburgh je ovog vikenda hrvatska metropola. U grad su stigli izaslanici godišnje konvencije Hrvatske bratske zajednice i uzvanici rođendanskog slavlja najstarije i najveće organizacije Hrvata u Americi. Dočekali su ih tamburaši, a slavlju se pridružio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, javlja HRT

Članovi Zajednice u Pittsburgh su doputovali iz brojnih američkih gradova, Kanade i Hrvatske. Kada je osnovana 1984. zajednica je imala oko 300 članova, moto joj je bio solidarnost, a misija prikupiti novac za liječenje i pogrebe radnika. Bio je to početak danas moćne organizacije.

Naša je misija zapravo ostala ista – sačuvati, zaštititi i promicati hrvatsku kulturu i nasljeđe izvan Hrvatske, poručuje Edward Pazo, predsjednik Hrvatske bratske zajednice.

Tamo je i ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman. Govorio je o tamošnjim Hrvatima.

“Ja im čestitam, zahvaljujem, ja im se dakle i klanjam u ime Hrvatske na doista tom velikom postignuću da su očuvali tu jednu tradiciju. Jer, pazite, ako su oni očuvali, a oni su američki građani, pa to znači da oni prenose, da su oni isto na neki način diplomati, ambasadori te zemlje”, rekao je ministar.

Hrvatska bratska zajednica je neprofitna organizacija koja članovima nudi brojne osiguravajuće planove. Ima važnu ulogu u očuvanju hrvatskog jezika i kulture. Na tome im je predsjednica željela i osobno zahvaliti.

Nakon dijela posvećenog iseljeništvu, Kolinda Grabar-Kitarović svoj američki posjet nastavlja u New Yorku gdje će sudjelovati na 74. Općoj skupštini UN-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.