Na ceste stiže još modernih kamera: Evo gdje će biti postavljene

Vijesti 23. ruj 201907:53 > 07:59
Ilustracija

Hrvatska ne posustaje u borbi za sigurnije prometnice. Prije dva mjeseca na državne je ceste postavljeno je 59 novih modernih kamera koje su itekako imale posla. Baš kao i oni koji poslije ispisuju kazne.

“Dolaze i nove kamere. Već sljedeće godine idemo sa 16 novih kamera na 28 lokacija, a one će biti na području cijele Hrvatske. Dolaze i na područje PU zadarske, šibensko-knineske, splitsko-dalmatinske, vukovarsko-srijemske, brodsko-posavske i požeško-slavonske”, kazao je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

“Već sada u ovom trenutku pokrili smo većinu policijskih uprava određenim kamerama što nam je i bio cilj. Tamo gdje smo ih postavili, brzina se smanjila. Kamere imaju ne samo represivnu, nego i preventivnu svrhu. Osim brzine otkrivaju još neke prekrašaje: je li vazač bio vezan, je li koristio mobitel, nepropisno pretjecao…”, kaže Mataija za RTL.

Dva mjeseca je na snazi novi zakon: “Prvi rezultati pokazuju da je itekako donio rezultate. Što se tiče statistike bilježimo smanjenje svih statističkih pokazatelja. Najvažnije je da je 17 posto manje smrtno stradalih.”

Naime, nove kamere su iznimne kvalitete i vide sve. Kvaliteta im je toliko dobra da se u automobilima vide gotovo svi detalji.

Osim brzine otkrivaju još neke prekrašaje: je li vozač bio vezan, je li koristio mobitel, nepropisno pretjecao…

Upravo zbog toga, vozači su počeli više paziti po cestama.

Novim fiksnim kamerama u prva dva mjeseca zabilježeno je čak 50 tisuća prometnih prekršaja, što znači u prosjeku 833 dnevno. Najčešći je – brzina.

Kamere su raspoređene po cijeloj Hrvatskoj, iako ih neke županije još uvijek nemaju. Sve zajedno raspoređeno je 122 kućišta i 59 kamera.

Najviše ih je u Ličko-senjskoj županiji, jer je najveća policijska uprava i kroz nju prolaze najvažniji međunarodni pravci, pa se brzina ovdje mjeri na 10 lokacija.

“Utvrdili smo 5.400 prekršaja do jutros. Znači obavijesti idu na teren i mogu vam reći da jako preventivno djeluje. Ipak na područjima gdje su kamere sporije se vozi i sigurnost u prometu je veća”, kaže Nikola Karić, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU ličko-senjske.

Uz to što se vide svi prekršaji, kazne se šalju i strancima – onima iz Europske unije automatski u njihovu zemlju, a ostale kazna čeka na granici prilikom ponovnog ulaska u našu zemlju.

Osim kamera na stupovima, uskoro policija počinje koristiti 76 ručnih i 32 stacionarna uređaja, koji slike također automatski dostavljaju na centralni server MUP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.