Šipuš se obrušio na medije: Demonizirali ste Zlatar Violić

Vijesti 23. tra 201514:36 > 14:41
CROPIX

Kandidat za ministra kulture Berislav Šipuš obrušio se u četvrtak u Saboru na medije, optuživši ih za demonizaciju bivše ministrice Andree Zlatar Violić i čitavog Ministarstva.

“U ovoj kući je netko mahao jednim papirom i izrekao jednu informaciju koja je dezinformacija, ali je postala gotovo ključna u demonizaciji Ministarstva kulture, pa i same gospođe Zlatar Violić. Netko je vikao da se u Ministarstvu kulture uzimaju akontacije za službena putovanja, a da se na ta putovanja ne ide. A ja ću vam sada reći da je to laž i da su sva putovanja u Ministarstvu kulture obavljena”, ustvrdio je Šipuš na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Rekao je to odgovarajući na primjedbu nezavisnog Branka Vukšića da je očekivao radikalan zaokret u Ministarstvu nakon nalaza državne revizije zbog kojega je ministrica podnijela ostavku.

Šipuš naglašava da je osobno bivšoj ministrici potpisivao službene naloge za putovanja. “Na listi su ljudi koji su optuženi da su lopovi, da valjda s dnevnicama zađu iza ugla pa sjede doma dva dana i vrate se u Ministarstvo sa službenim nalogom, a ‘popapali’ su novce, monstruozna optužba”, rekao je Šipuš navodeći da je na listi onih koji su išli na službena putovanja 18 zaposlenika Ministarstva i jedan cijeli konzervatorski odjel.

“Loša je vijest za vas koji se bavite medijima i onima koji se nazivaju novinari, a takve neprovjerene informacije plasiraju kao istine, te da je ministrica Zlatar Violić optužena da je kriminalac, da niti jedan zakon nije prekršen u njezinom slučaju. To čak ni državna revizija nije utvrdila”, rekao je Šipuš.

“Gospođu Zlatar Violić se izvrijeđalo, Ministarstvo kulture se izvrijeđalo”

Dodao je i “opasku emotivne prirode”. “U cijeloj toj priči oko ministrice Zlatar Violić, niti jedan od vas ovdje, uključujući novinare i političare, nikad se nije pitao koji su to ljudski problemi koje bi ta osoba mogla imati”, kazao je Šipuš i ocijenio kako je to “strašno i sramotno”.

Poručio je i da se politika ne može voditi bez ljudskosti. “Gospođu Zlatar Violić se izvrijeđalo, Ministarstvo kulture se izvrijeđalo, zamjenika se izvrijeđalo, pomoćnike se vrijeđa bez ikakvih temelja. Sve ima svoje granice, ali ljudskost, ne zaboravite da bi je trebalo vježbati da bi je se imalo”, rekao je Šipuš.

Andrea Zlatar Violić ostavku je podnijela nakon nalaza državne revizije u kojem stoji da su evidentirana potraživanja prema zaposlenima na kraju 2013. u iznosu od 152.024 kune.

“Najvećim dijelom se odnose na potraživanja za isplaćene predujmove za službena putovanja u zemlji i inozemstvu koji nisu opravdani u primjerenom, odnosno propisanom roku. Utvrđeno je da u pojedinim slučajevima do konca 2013. nisu vraćeni više isplaćeni predujmovi u odnosu na obračunate troškove službenog putovanja, od čega se dio odnosi i na službena putovanja iz 2012.”, stoji u nalazu državne revizije.

Kaže se i da su “tijekom 2013. podizana gotovinska sredstva korištenjem poslovne kreditne kartice, što nije evidentirano u okviru blagajničkog poslovanja. Podignuta gotovinska sredstva su evidentirana na računu ostalih nespomenutih rashoda poslovanja, bez priloženih knjigovodstvenih isprava o nastalim poslovnim promjenama (specifikaciji troškova”).

“Nije istina da sam nezakonito koristio službenu kreditnu karticu”

Šipuš je na Odboru odbacio insinuacije da je kao zamjenik ministrice kulture nezakonito koristio službenu kreditnu karticu.

“Svi nalazi revizije pokazali su da je, što se tiče mog poslovanja, sve čisto, uredno, obrazloženo i opravdano, u skladu s odlukom Vlade”, rekao je Šipuš odgovarajući na pitanje HDZ-ova Jasena Mesića kakva je njegova uloga u takvom poslovanju.

Šipuš je kazao kako se u javnosti pojavio oblik manipulacije oko toga da su se neovlašteno, nezakonito, čak i kažnjivo dizala gotovinska sredstva. “Nalaz revizije je javni dokument, ali nije partitura da se interpretira onako kako kome paše”, poručio je.

Potvrdio je kako je, uz Zlatar Violić, jedino on u Ministarstvu imao pravo koristiti službenu karticu, koju je, kaže, koristio isključivo kad je kao zamjenik predstavljao Ministarstvo kulture, te na službenim putovanjima.

Tvrdi da osobno nije podigao ni jednu akontaciju za službeni put, te da je isključivo tražio da na takvim putovanjima koristi službenu karticu. U slučajevima u kojima trošak nije mogao platiti karticom podizao je gotovinu koju je, ističe, uvijek opravdao u propisanom roku.

Kaže da je troškove koje nije mogao opravdati odreskom, poput nešto više od 19 eura cestarine na službenom putu u Italiju, po povratku uplaćivao u blagajnu. “Nikad nisam dizao gotovinu da bih otišao u Billu ili u birtiju”, naglasio je.

“Nemam razloga skrivati gdje sam radio i što sam radio, a radit ću i dalje”

Odbacio je i tvrdnje da je kao zamjenik ministrice usmjeravao novac u projekte u koje je osobno bio uključen do dolaska na tu dužnost.

Šipuš naglašava da je prije odlaska u Ministarstvo dao ostavke na dužnosti u strukovnim udrugama, a radio je, kaže, na nizu kvalitetnih projekata koje ne namjerava zatajiti, poput Muzičkog biennalea Zagreb, Ansambla Cantus i Osorskih glazbenih večeri.

“Nemam razloga skrivati gdje sam radio i što sam radio, a radit ću i dalje”, poručio je Šipuš.

Kandidata za ministra novinari su nakon sjednice upitali zašto Vlada nije branila ministricu od lažnih optužbi o kojima govori, na što je Šipuš uzvratio da je ministriica ostavku podnijela iz moralnih razloga.

Na pitanje bi li mediji doista trebali pisati o ljudskim problemima Andree Zlatar Violić, kako je natuknuo na sjednici, odgovorio je, “pišite što hoćete”.

Odbor je većinom glasova podržao Šipušovo imenovanje na ministarsku dužnost, a povjerenje bi mu u petak trebao dati i Sabor, koji o imenovanju glasuje bez rasprave.

Podsjetimo, premijer Zoran Milanović predstavio je danas Šipuša na saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu rekavši da stoji iza njega i da ga smatra odličnim rješenjem za taj resor.

Pogledajte video: