Afera Agram: Svjedočili mesar i ravnatelj Kulturnog centra Travno

Vijesti 02. lis 201916:44 > 16:59
Ilustracija

Svjedočenjem mesara Veljka Horvata, koji je izjavio da je na svinjokolju u kuću sestre Milana Bandića u Hercegovinu išao na poziv službenog vozača Grada Zagreba Zdravka Krajine, u srijedu je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje zagrebačkom gradonačelniku i suoptuženicima u aferi Agram.

“U kuću u Grudama sam došao s vozačem Krajinom, Josipom Horvatom i Ratimirom Jurekovićem, s tim da je Krajina stalno negdje išao i vraćao se. S njim je išao i Jureković koji mi je pomagao oko izrade kobasica. Nisam čuo da su išli u Mostar”, kazao je Horvat koji se u početku svojeg svedočenja nije mogao prisjetiti imena vozača i suputnika u službenom automobilu.

Svjedočio je i Josip Forijan, ravnatelj Kulturnog centra Travno, koji je rekao da nema saznanja o djelima za koja se terete Bandić i suoptuženici.

Forijan je kazao da mu je poznato da je Dijana Muhović tražila slobodne dane zbog smrtog slučaja u obitelji, no nije znao reći o kojem se članu obitelji radi. Na upit sutkinje Rahele Valentić ima li zaposlenik pravo na službeno vozilo i vozača u slučaju smrti člana obitelji koji je živio izvan Zagreba te ima li u tom pravu zaposlenik pravo na dnevnice, Forijan je kazao da zaposlenici nemaju pravo na dnevnice.

“Mi ni nemamo službeno vozilo i vozača”, rekao je Forijan svjedočeći na okolnost da je bio šef Dijani Muhović, koja se prema optužnici, koristila službenim vozilom u privatne svrhe.

Prema optužnici, Muhović je službenim vozilom išla na put u Njemačku i Tuzlu, nakon čega je zatražila i dobila isplatu inozemnih dnevnica u iznosu od 420 eura. Odobrenje za korištenje vozila, prema optužnici, dao je Bandić, dok je na prošlom ročištu službeni vozač Josip Delač izjavio da je Muhović išla u Tuzlu na sprovod svoje majke iako se naknadno ispostavilo da joj je majka živa.

VEZANE VIJESTI

Na suđenju je trebala svjedočiti Sandra Perković koja je na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi te Bandićev šogor Mile Macan koji je iskoristio pravo blagodati nesvjedočenja.

Prema optužnici, Bandić je po nju u prosincu 2013. poslao službeni automobil u Medulin kako bi ona stigla na glasanje u zagrebačku Gradsku skupštinu u kojoj je bila vijećnica na Bandićevoj listi. Vozaču koji ju je dovezao isplaćena je dnevnica, dok je putovanje zavedeno kao službeno.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu. Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram