Cijepljenje protiv HPV-a u prvim razredima srednje škole

Vijesti 24. tra 201514:49
Morgue File

U povodu Svjetskog tjedna cijepljenja, koji se obilježava od 24. do 30. travnja, Ministarstvo zdravlja predstavilo je u petak "Program imunizacije protiv HPV-a" u sklopu kojeg će najesen, od početka nove školske godine, u prvim razredima srednjih škola, djevojčicama i dječacima biti dostupno cijepljenje protiv tog uzorčnika raka vrata maternice.

“Cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj će biti dostupno besplatno ali neobavezno za djevojčice i dječake od prvog razreda srednje škole i ulazi u kalendar cijepljenja koji donosi HZJZ na preporuku Ministarstva zdravlja. Vjerujem da ćemo na taj način od jeseni moći osigurati smanjenje obola stanovništva od karcinoma grlića maternice, ali i drugih sijela raka koji su uzrokovani tim virusom”, istaknuo je ministar zdravlja Siniša Varga.

Od raka grlića maternice godišnje oboli 400 žena, a 150 ih umre, rekao je Varga i naglasio važnost odaziva na nacionalne preventivne programe.

Apelirao je na roditelje da pravovremeno cijepe djecu protiv svih bolesti sukladno obaveznom programu cijepljenja u Hrvatskoj. Istaknuvši da je cijepljenje diljem svijeta prepoznato kao jedna od najučinkovitijih mjera sprečavanja zaraznih bolesti, Varga je istaknuo da Hrvatska dugi niz godina ima bogatu povijest procijepljenosti nacije pa stoga nema dječje paralize, a stopa svih zaraznih bolesti je niska.

Voditelj službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marijan Erceg istaknuo je da će cijepljenje ići u tri doze kroz šest mjeseci te da će se ove godine nabaviti 14.000 doza cjepiva. Za nabavu cjepiva predviđeno je pet milijuna kuna.

Erceg predviđa da će se cijepljenju odazvati sedam do osam tisuća srednjoškolaca, a nada se da će taj broj rasti idućih godina.

Dubravko Lepušić iz KBC-a Sestara Milosrdnica upozorio da u svijetu svake dvije minute jedna žena umre od raka grlića maternice.

“Radi se o bolesti od koje ne bi trebalo oboljeti, a kamoli umrijeti. Rak vrata maternice može se spriječiti, a to ide u tri postupka – edukacija o odgovornom spolnom ponašanju, cijepljenje i redoviti pregledi žena”, naglasio je.

‘Muškarci nisu komarci’

Istaknuo je kako je Hrvatska 59. država na svijetu koja cijepi svoju populaciju protiv HPV-a, a peta zemlja koja cijepi i mušku populaciju.

“Muškarci nisu samo komarci, odnosno prenositelji bolesti. Dugo je postojalo uvjerenje da je HPV ženska bolest koju ‘zločesti’ muškarci prenose. I muškarci i žene mogu biti prenositelji bolesti i oboljeti. Što se rezervoar virusa u populaciji više smanji, rizik prijenosa bit će manji. Oba spola trebaju preuzeti odgovornost za ponašanje”, poručio je Mihael Skerlev iz KBC-a Zagreb.

Ovogodišnja kampanja Svjetskog tjedna cijepljenja nosi naslov “Close the immunization gap” (“Otklonimo nejednakosti u dostupnosti cijepljenja”), a cilj joj je promoviranje jednake dostupnosti cijepljenja ljudima u cijelom svijetu. Cijepljenje prevenira između dva i tri milijuna smrti svake godine.