"Imamo situaciju da naši političari imaju jedan nastup u Europi, a drugi u RH"

Vijesti 04. lis 201917:01 > 17:28
N1

Profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Nenad Zakošek bio je gost Newsrooma. Komentirao je aferu Dubravke Šuice s imovinom, saslušanje pred Odborom za ustavna pitanja Europskog parlamenta te izostanak podrške HDZ-ovih zastupnik pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović u utrci za Europskog ombudsmana.

Na početku se kratko osvrnuo na pritisak HNS-a prema Andreju Plenkoviću. “U slučaju HNS-a imamo činjenicu da su oni sada, budući da imaju ministricu obrazovanja, odlučili to proglasiti strateškim ciljem. HNS mi se čini kao lobist jednog sektora, budući da u njemu imaju ministricu”, kazao je Zakošek. 

VEZANE VIJESTI

Upitan oko afere Dubravke Šuice vezano uz njenu imovinu, Zakošek je rekao: “Trebamo imati na umu propise, zakonske obveze i ono što je mimo propisa, a što javnost očekuje. U skladu s obvezama europskih zastupnika, ona je ispunila sve prema zakonu.”

“Dubravka Šuica je ipak na kraju deklarirala tu imovinu, no nije išla u neke detalje. Ono što se još možda moglo dogoditi, da je dala suglasnost Povjerenstvu da objavi njene stare imovinske kartice prije 2013. Čini se da možda nije deklarirana nekakva jahta i nekakve nekretnine djece. Mislim da bi joj politički trebalo biti stalno da nema nikakvih dvojbi oko deklaracije njene imovine”, dodaje Zakošek. 

“Važno je da dužnosnici točno deklariraju imovinu, a ne da se skrivaju iza nekih podataka koji nisu ažuriran”, ističe Zakošek. 

Na pitanje oko kritika premijera Plenkovića GONG-u, Zakošek ističe kako premijer može imati svoju političku poziciju i kritizirati nevladine organizacije, kao što oni njega mogu kritizirati. 

#related-news_0

“GONG je zaista nestranačka organizacija. Druga je stvar mogu li se neki interesi poklopiti s nekim političkim stajalištima određene stranke. Nije moguće uskladiti članstvo u GONG-u s bilo kakvom dužnošću, pa taman i administrativnom. Treba vrlo trezveno ocijeniti stvari. Nije stvar o povezanosti GONG-a s bilo kakvom političkom strankom”, rekao je Zakošek. 

Zakošek je kazao kako su propisi koji se tiču europarlamentaraca i njihove imovine blaži nego oni koji vrijede u Hrvatskoj i Hrvatskom saboru. 

Komentirao je i saslušanje Dubravke Šuice pred Odborom za ustavna pitanja Europskog parlamenta. 

“Ona se jako dobro pripremila. I mislim da je bila svjesna da mora dati jedan odgovor prije svega liberalnim i socijaldemokratskim zastupnicima. Vidjeli smo da su reakcije bile pozitivne i u Hrvatskoj, a dobila je i izvan Hrvatske podršku”, rekao je Zakošek. 

#related-news_0

“Imamo situaciju da naši političari imaju jedan nastup u Europi, a drugi u Hrvatskoj. U Europskoj pučkoj stranci ksenofobne pozicije ne prolaze. Ona kao potpredsjednica će morati koordinirati pozicije više povjerenika odnosno povjerenica. Jako je važno pitanje vjerodostojnosti. HDZ mora pokazati da zastupa iste vrijednosti u Hrvatskoj, kao što zastupa i u EU”, dodaje Zakošek. 

O izostanku potpore HDZ-ovih zastupnika kandidaturi pučke pravobraniteljice Lore Vidović za Europskog ombudsmana, Zakošek ističe kako nema nikakve dvojbe da potpora ovisi o političkoj opredijeljenosti kandidata. 

 “Kad je riječ o osobama poput pučke pravobraniteljice Vidović, koje ne dolaze iz političkih stranaka, onda ona još manje može očekivati podrška ako se ne donese neka politička odluka. Mislim da nije realno očekivati da će glavni politički akteri moći nešto dalje vidjeti od onih neposrednih interesa, nažalost je to realnost. Ponekad treba prihvatiti kritiku i podržati neovisnost institucija. Mislim da bi trebalo biti u interesu vladajućih struktura da te institucije ostanu neovisne”, rekao je zaključno Zakošek. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.