Nema plaće za roditelje njegovatelje kad im umre dijete "jer bi i drugi tražili"

Vijesti 06. lis 201911:10 > 11:31
N1

Gošće ovotjednog dvoboja u Točki na tjedan bile su Suzana Rešetar, glasnogovornica udruge roditelja s djecom s poteškoćama Sjena i pomoćnica ministrice za socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević.

Povod za dvoboj bio je ovotjedni prosvjed roditelja njegovatelja koji traže status koji bi im omogućio dostojanstven život.

“Najveći problem i razlog prosvjeda je to što smo vidjeli da pod hitno treba krenuti u izmjene Zakona o socijalnoj skrbi i rješavati pitanje statusa roditelja njegovatelja, taj status je pun rupa i ima prostora da se proširi i dotjera do razine da bi roditelji koji imaju taj status imali dostojanstven život”, pojašnjava Suzana Rešetar iz udruge Sjena.

Kaže da su u šest osnovnih točaka predali svoje zahtjeve koji, među ostalim, uključuju novi zakon o njegovateljima.

Ističe da trenutačni iznos od 2500 kuna koji roditelji njegovatelji primaju nije dovoljan za dostojan život. Navodi tako primjer da roditelji njegovatelji ne mogu uzeti ni godišnji ni bolovanje. “Razbole se dok njeguju svoju djecu i onda ne mogu ni na operaciju jer nemaju kome ostaviti dijete”, istaknula je Rešetar.

N1

Pomoćnica ministrice za socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević odgovara da se na 2500 kuna dobije još 1500 kuna na ime invaliditeta, 830 kuna na dječji dodatak, 200 kuna na ugroženog kupca energenata i da roditelji imaju pravo ako se nađu u teškoj situaciji da povremeno mogu dobiti socijalnu pomoć i da imaju zdravstveno i mirovinsko osiguranje od 1200 kuna mjesečno i niz socijalnih usluga koje netko treba platiti.

Kaže i da za vrijeme korištenja godišnjeg i u vrijeme bolesti njegovatelja zakon omogućava da dijete bude smješteno u jednu od adekvatnih ustanova, “ali ono što diktira život je da vrlo mali broj roditelja zahtjeva godišnji jer se roditelji teško odlučuju ostaviti svoje dijete instituciji mjesec dana da bi se odmorili, ali im zakon to dopušta.”

Suzana Rešetar replicirala joj je da djecu mogu ostaviti ili na intenzivne odjele bolnica ili u bolnicu u Donjoj Bistri koja puca po šavovima, a da je smještanje u insituciju kršenje prava roditelja jer se dijete ne smije izdvajati iz svoje sredine pa se zalažu da profesionalni njegovatelji preuzmu njegu djece dok su roditelji bolesni.

Kaže i kako je u Hrvatskoj 4700 njegovatelja na pola milijuna osoba s invaliditetom što znači da ih nema puno.

Pomoćnica ministrice istaknula je da uvijek postoji prostor da se stvari mijenjaju ako nešto nije idealno ili dobro. Kaže da ne može sustav socijalne skrbi sam to rješavati nego je potrebna međuresorna suradnja i ističe da je kada se uđe u srž svih problema s kojima se bave i “kada uključite emocije onda imate jako veliki spektar problema ispred sebe.”

Gubitkom djeteta roditelji gube i sredstva za život

Suzana Rešetar istaknula je još jedan veliki problem, a to je da roditelj njegovatelj u trenutku kada njihovo dijete premine ostane bez jedinog izvora prihoda od 2500 kuna i roditelju se momentalno prekida pravo.

“Zahtjevamo da se takav status produži na narednih šest mjeseci jer je roditelj koji je brinuo o teško bolesnom djetetu nije ta osoba raspoloživa da nakon tjedna dva bude na tržištu rada i bude radno sposobna i aktivna. Zaboravljamo da kod smrti djeteta period žalovanja je dvije godine.

N1

Sada zakon traži da se ta osoba javi na HZZ i aktivno traži posao. Ako jedan ministar uzima pravo da nakon mandata iskoristi šest mjeseci prilagodbe i aktivno se to koristi, zašto to ne bi mogao roditelj njegovatelj”, zapitala se Rešetar.

Pomoćnica ministrice na to odgovara: “Ja ne mogu govoriti o odlukama što se tiče ministara, ali ono što je sustav socijalne skrbi pokušao napraviti, to nije regulirano zakonom nego je odluka ministrice da se upravo u trenutku kada se nažalost dogodi smrt djeteta da Centar za socijalnu skrb isplaćuju jednokratnu pomoć od 10.000 kuna, a ima i opcija da se od strane Centra za socijalnu skrb dobiva još određena materijalna pomoć. To je jedna prva pomoć u tim situacijama, a da li će biti mogućnosti da se to produži šest mjeseci ne mogu vam ovog časa reći.

Na inzistiranje urednice TNT-a Nataše Božić da odgovori kako mogu ministri, a ne roditelji njegovatelji odgovara: “U svakom slučaju potrebna je pomoć, da li je to šest mjeseci ili tri mjeseca, međutim sada bi vam, to će malo grubo zazvučati i ispričavam se unaprijed, ali bi onda određene druge populacije i događanja koja se događaju u životu čovjeka, ljudi bi mogli postavljati takva pitanja.

Ima puno situacija u životu i kategorija koji bi iz određenih razloga mogli tražiti ono što traže roditelji i morali bi biti mađioničar da bi to pokrili”, zaključila je pomoćnica ministrice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.