Avberšek: "Bilo bi mi draže da su rekle da su heroine iz bolesničke sobe"

Vijesti 07. lis 201910:29 > 10:42
N1

Spomenka Avberšek iz Demokrata gostovala je u N1 Studiju uživo.

Komentirala je prošlotjedni prosvjed medicinskih sestara koji nije organiziran od strane niti jednog sindikata.

Spomenka Avberšek je istaknula kako postoji “strukovni medicinski sindikat, legitimni pregovarač koji je pregovarao sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH)”.

Rekla je kako je sudjelovala u raznim prosvjedima te kako je iste izrazito teško organizirati. “Mi smo znali uložiti truda i novca – jer to košta – i onda mi netko kaže da je to samo inicijativa,”, rekla je referirajući se na prošlotjedni prosvjed kojega su organizirali medicinske sestre i tehničari okupljeni u Facebook grupi “Medicinske sestre/tehničari zajedno”.

VEZANE VIJESTI

“Međutim, ako nam se politika miješala, onda je to najgora varijanta. Sestrinski posao je tako ozbiljan i odgovoran, bilo bi mi draže da su rekla da su heroine iz bolesničke sobe, umjesto heroine iz čajne kuhinje.”

Dodala je i kako ne vjeruje da su medicinske sestre dobile povećanje od 50 kuna.

“Mi možemo lagati, vjerojatno je ova zemlja naučila da se laže. I najgore je valjda govoriti istinu. Prema tome, ako je povećanje od sedam posto 50 kuna i ako su svi dobili povećanje od 7 posto, osim nezdravstvenih djelatnika kojih je 14.000 i koji su dobili povećanje od 3 posto. Ako je djelatnica za higijenu, kako ja zovem spremačicu, koja se u bolničkom sustavu mora potpuno drugačije ponašati nego na drugim radnim mjestima, dobila povećanje 119 kuna, kako mi sada mogu govoriti da je sestra dobila 50 kuna?”

“Sada vi mene možete pitati je li to malo? Pa je malo” istaknula je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram