Koliko će učiteljima rasti plaće ako Vlada pristane na njihov zahtjev

Vijesti 08. lis 201907:24 > 07:29
Ilustracija

Vlada i učitelji u srijedu nastavljaju pregovore o plaćama. Sindikati kažu da ne odustaju od 6,11%, i ako to ne dobiju ići će u četvrtak u štrajk. Povećanje traže i za profesore, pedagoge, kuhare, čistače...

Nakon dva sata sastanka u prvom pokušaju mirenja – sindikati učitelja i Vlada dogovorili su u ponedjeljak da će o povećanju plaća opet razgovarati u srijedu.

Ministar Josip Aladrović rekao je nakon sastanka kako ne može iznositi detalje jer je postupak tajan. Sindikati najavljuju da neće pristati ni na što manje od povećanja plaća za 6 posto.

VEZANE VIJESTI

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja rekla je da ako u srijedu ne bude dogovora, u četvrtak će biti štrajka.

Ministar financija Zdravko Marić kaže da će se sve znati na vrijeme, a ministrica oibrazovanja Blaženka Divjak zalaže se za veće plaće.

Dođe li u četvrtak do štrajka, nastavu bi moglo odgoditi čak 40 tisuća učitelja u 1.200 osnovnih i srednjih škola. „Mi očekujemo odaziv svih zaposlenih u sustavu obrazovanja, jer naši zahtjevi za povećanje koeficjenata idu za sve“, rekao je Branimir Mihalinec iz Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Prosječna plaća učitelja je 6.766 kuna

Prosječna plaća učitelja za prvih 6 mjeseci ove godine, prema podacima Zavoda za statistiku, iznosila je 6.766 kuna.

S povećanjem koeficijenta složenosti poslova od 6,11 posto, koliko traže sindikati, plaća bi učiteljima u prosjeku narasla za 600 kuna. Prosječna plaća tada bi iznosila 7.366 kuna.

U školstvu je ukupno zaposleno 68 tisuća ljudi – od učitelja i profesora, do pedagoga, administracije, kuhara, čistačica… Sindikati traže da plaća svima raste 6 posto. Pristane li Vlada na zahtjeve sindikata – to bi proračun stajalo između 300 i 400 milijuna kuna, javlja Nova TV.