HRT odbacuje tvrdnje o političkom utjecaju na Hrvatsku radioteleviziju

Vijesti 08. lis 201914:53 > 15:02
Robert Anic/PIXSELL

Hrvatska radiotelevizija u priopćenju je odbacila "pogrešne interpretacije susreta s veleposlanikom Republike Kosova Nj.E. Gezimom Kasapollijem" te, kako navode "neutemeljene tvrdnje o eventualnom političkom utjecaju na HRT koji su se pojavili u dijelu hrvatskih medija".

U priopćenju s HRT-a stoji da je veleposlanik Republike Kosova Nj. E. Gezim Kasapolli zatražio službeni sastanak s predstavnicima HRT-a nakon što je u nedjeljnom podnevnom dnevniku HRT-a 6. listopada izvještaj o izborima u Republici Kosovo propustom popraćen zastavom Republike Srbije.

Sastanak je održan u ponedjeljak, 7. listopada u prostorijama HRT-a i njemu je, uz veleposlanika Kasapollija, nazočila i Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica iz redova albanske manjine, dok su HRT predstavljali glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević i urednica IMS-a Katarina Periša Čakarun.

Tom prigodom je HRT primio na znanje prigovor veleposlanika Republike Kosovo te se ispričao zbog propusta u podnevnom Dnevniku i izvijestio veleposlanika da je protiv odgovornih djelatnika HRT-a, sukladno internim procedurama, i prije iznesenog prigovora, već tijekom tog jutra pokrenut stegovni postupak te da su poduzete mjere da do sličnih propusta ubuduće ne dođe. Nastavno se razgovaralo i o mogućnostima daljnje primjene sporazuma koji HRT ima s RTK-om, ističu s HRT-a.

HRT je priopćio i da je primio na znanje sve izrečeno na sastanku od strane sudionika s kosovske strane i procijenit će što je od predloženih prijedloga i inicijativa sukladno uređivačkoj politici HRT-a. 

VEZANA VIJEST

“HRT odlučno odbacuje sve druge interpretacije ovog sastanka, jer kao javni servis svoju uređivačku politiku vodi sukladno Zakonu o HRT-u i Ugovoru s Vladom Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju s HRT-a. 

Podsjetimo, ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u u priopćenju je ocijenio nedopustivim što su nadležni za propust na HTV-u sav teret prebacili na odjel grafike informativnog medijskog servisa HTV-a umjesto da preuzmu svoj dio odgovornosti.

Hrvatska televizija je u podnevnom Dnevniku, 6. listopada, najavila izvještaj o izborima na Kosovu slikom zastave Republike Srbije, na videozidu iza voditeljice, a isti dan je u vijestima na Prvom programu HTV-a objavljena isprika.

U toj javnoj isprici, međutim, nadležni su, umjesto da preuzmu svoj dio odgovornosti, sav teret propusta nedopustivo prebacili isključivo na odjel Grafike Informativnog medijskog servisa HTV-a, priopćili su iz ogranka HND-a na HTV-u.

U priopćenju su naveli i to da se javnosti putem društvene mreže Facebook u ponedjeljak obratila saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj te navela detalje sastanka koji je u društvu veleposlanika Republike Kosovo Gezima Kasapollija održala u prostorijama HRT-a 7. listopada, dan nakon sporne objave.

“Zastupnica Lekaj Prljaskaj – očito nesvjesna uloge i statusa HRT-a, koji bi prema Zakonu o HRT-u trebao biti neovisan javni servis – s glavnim ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem i urednicima, kako navodi, “Kovačem i Perišićem”…- dogovara ne samo gostovanja u emisijama, kako će i što HRT snimati o Kosovu i koji mu moraju biti izvori, nego i stegovne mjere za zaposlenike HRT-a, ističu u priopćenju i ocjenjuju kako je “prema sadržaju razgovora koji gospođa Lekaj Prljaskaj opisuje na društvenoj mreži, vidljivo da je s obje strane prekršen Zakon o HRT-u koji, uz ostalo, određuje da je ‘ u obavljanju svoje djelatnosti Hrvatska radiotelevizija neovisna o bilo kakvom političkom utjecaju”, navode u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram