"Nije postojao nijedan opravdan, razuman, racionalan razlog za štrajk u školama"

Vijesti 09. lis 201923:10 > 23:22
Patrik Macek/PIXSELL

Uvodno je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković u svoje ime i u ime cijele Vlade izrazio žaljenje što se danas održava štrajk u školama.

“Nije postojao nikakav opravdan, razuman i racionalan razlog da imamo štrajk u školama. To govorim iz poštovanja prema učiteljima, profesorima, učenicima, roditeljima, svemu onome što štrajk u školama podrazumijeva za brojne hrvatske obitelji. To govorim zato što je naša Vlada provela jednu od najvažnijih strukturnih reformi, obrazovnu reformu”, rekao je Plenković, dodavši da je osnovna teza obrazovne reforme nova metodologija koja ljudima treba dati način kako rješavati probleme te da je važno da se učitelji prilagode novoj reformi.

 Plenković je rekao da sindikati iz njemu nedokučivog razloga nisu prihvatili povećanje plaća koje je nudila Vlada, a koje je uključivalo povećanje od 2 posto od 1. rujna te dodatnih 2 posto od 1. lipnja 2020. godine.

“Samo temeljem kolektivnog ugovora svi javni službenici su dobili plaću veću od 11 posto. To nije malo, nije ni idealno, svi bi htjeli 100 posto, ali to nije realno”, rekao je Plenković, dodavši da je Vladi uvijek cilj riješiti pitanja i učiniti sve što može in favorem zaposlenika.

“Apeliram na sindikate, profesore i učitelje, da budu razumi i racionalni, da se vratimo razgovorima i dijalogu”, rekao je Plenković.

Komentirao je i najavu cirkularnog oblika štrajka, što su jučer rekli sindikati. “To je jedna kreativna metodologija štrajka, meni se čini apsurdno i nepotrebno. Raditi štrajk u varijanti da sad dobijete četiri u odnosu na šest posto, koliko tražite, nepotrebno je. To nije volja za kompromisom, nego volja za opstrukcijom. Nadam se da će razum sigurno prevladati”, rekao je premijer.

Podsjetimo, zbog štrajka u školama sinoć je iz HNS-a stigao novi zahtjev prema Vladi.

#related-news_0

Naime, na sinoć održanom koalicijskom sastanku nije se pojavio nitko iz HNS-a, jer su oni u isto vrijeme sazvali svoj sastanak nakon kojega su uputili zahtjev premijeru – ili povišice učiteljima, ili neće podržati proračun.

“U Vladu smo ušli zbog obrazovne reforme i da bi riješili nestabilnost. Vodstvo stranke je na osnovu prethodno donesenih odluka na Predsjedništvu i Središnjem odboru zaključilo da ako ne bude izglasano povećanje koeficijenata od 4 posto HNS neće glasati za proračun i nemamo šta raditi u toj Vladi“, kazao je Ivan Vrdoljak.

Jandroković: Nema potrebe za ultimatumima

Na pitanje je li zahtjev HNS-a ultimatum i hoće li izaći iz Vlade kaže: “Ne bih došao do te razine da će HNS izaći iz Vlade, još postoji mogućnost razgovora pa ćemo vidjeti. Stav cijelog HDZ-a je da nema ultimatuma niti ima potrebe da bilo tko postavlja ultimatume. Način rada ove Vlade je da se kroz razgovor traži rješenje i da je pokazano da ima spremnosti i fleksibilnosti da se postignu dogovori, neće se ništa riješiti ultimatumom, ali mi smo spremni za sve opcije”, rekao je HDZ-ov Gordan Jandroković nakon koalicijskog sastanka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.